”De kastade saker på mig”

Victoria Beckham mobbades i skolan

1 av 2 | Foto: AP
Både Victoria Beckham och Eva Longoria Parker mobbades i skolan. Nu har de funnit varandra och blivit nära vänner.
RELATIONER

Victoria Beckham är en av världens mest inflytelserika stilikoner med en egen framgångsrik jeanslinje och en hyllad klänningskollektion. På röda mattan flankeras hon ofta av en av världens sexigaste män: maken, fotbollsproffset och underklädes­modellen David Beckham.

Att stjärnan en gång i tiden var omringad av mobbare i stället för paparazzi­fotografer är svårt att föreställa sig. Men på skolgården hemma i Hertfordshire, England, var Victoria tvungen att ducka för lera och skit.

– De tog bokstavligen upp saker ur pölarna och kastade dem på mig. Jag bara stod där, helt själv, berättar Victoria i en intervju med amerikanska Elle.

Ingen hjälpte Victoria

Ingen av de andra eleverna kom till undsättning och den knubbiga och finniga Victoria fick tillbringa rasterna för sig själv i ett hörn av skolgården. För att vara så osynlig som möjligt drog hon upp duffelns huva. Varje minut av skolan hatade hon. Ändå var det ingen befrielse när skolklockan till sist ringde ut för dagen.

– Folk puttade mig emellan sig och sa att de skulle spöa upp mig efter skolan, jaga mig. Det var fruktansvärt. Hela min skolgång var fruktansvärd. Jag försökte bli kompis med folk men jag passade inte in, säger Victoria Beckham.

Psykoterapeuten och programledaren Eva Rusz har arbetat med många kända personer. Hon menar att det är allmänt känt att man hos många skådespelare och artister kan finna en skräck som bottnar i att de var udda eller mobbade under uppväxten. Skräcken blir senare i livet till en drivkraft.

– Att bli känd och framgångsrik blir som en sorts kompensation och revansch. En grimas till plågoandarna som retade dem, säger Eva Rusz.

Används revanschbehovet på rätt sätt ser hon inget negativt med det.

– Gör du det för din egen självkänslas skull, och inte går över lik eller blir till en översittare, så är det absolut att föredra framför att förbli kuvad resten av livet och inte tro att du duger någonting till, säger Eva Rusz till Sofis mode.

Blev vän med Eva Longoria

Sedan familjen Beckham flyttade till Los Angeles, där David numera spelar fotboll, har Posh blivit nära vän med skådespelerskan Eva Longoria Parker, 33. De båda sportänkorna (Eva Longoria Parker är gift med basketproffset Tony Parker) tillbringar mycket tid tillsammans och sin 34-årsdag firade Victoria Beckham på kompisens restaurang, Beso. Eva Longoria Parker tog självklart hand om notan och när brittiska Ok magazine tidigare i år frågade om deras starka vänskap svarade ”Desperate housewives”-stjärnan:

– Jag tycker verkligen om att omge mig med kvinnor som sätter sin familj i första rummet. Hon är totalt engagerad och hängiven sina barn och jag respekterar verkligen det.

Kanske gör även deras likartade uppväxt att de känner ett så starkt band sinsemellan. Nyligen intervjuades Eva Longoria Parkers mamma Ella i amerikanska tv-programmet Extra.

– Vi brukade kalle henne för den fula ankungen. Hon var verkligen inget vackert barn, sa mamman till programledaren Mario Lopez – som såg smått chockad ut.

Retades för sitt utseende

Skådespelerskan, som i dag tjänar miljoner på reklamavtal med bland andra L’Oréal och Bebe sport, hade mörkast hy och hår av alla i familjen.

Både hemma och i skolan retades hon för sitt latinska utseende. De vassa orden påverkade hennes personlighet för resten av livet.

– Jag utvecklade en sorts färdighet i att inte förlita mig på något ytligt yttre, eftersom jag inte hade något yttre att förlita mig på, säger Eva Longoria Parker i en intervju med brittiska tv-kanalen Channel 4.

I december 2002 dömdes Winona Ryder, 37, till 480 timmars samhällstjänst och 80 000 kronor i böter för grov stöld. Anledningen var att hon ett år tidigare försökt stjäla kläder och håraccessoarer till ett värde av 40 000 kronor, när hon besökte lyxvaruhuset Saks Fifth avenue i Beverly Hills.

En pinsam upplevelse, men långt ifrån lika hemsk som skådespelerskans skolår i Kalifornien. Stjärnan växte upp i ett hippiekollektiv och för tidningen Ticket berättar hon hur skolkamraterna trakasserade hennes annorlunda klädstil. Us weekly återger hur stjärnan en dag bar en pojkkostym från Frälsningsarmén, när några elever kallade henne bög. I nästa ögonblick dunkade de hennes huvud så hårt i ett skåp att hon föll ihop i en hög på golvet.

Mobbarna fick gå kvar

– De började sparka skiten ur mig och jag var tvungen att sy flera stygn, berättar Winona Ryder.

Förutom den fysiska smärtan upplevde hon det som djupt förnedrande att mobbarna fick gå kvar i skolan, medan hon blev hemundervisad efteråt.

Flera år senare var hon på ett fik när en exalterad tjej kom fram bad om en autograf från ”Stulna år”-stjärnan. Winona Ryder undrade om tjejen möjligtvis mindes att de gått i samma skola och hur hon spöat en tjej i sjunde klass. Jo… det kom tjejen ihåg, vagt.

– Det var jag. Du kan dra åt helvete! sa den två­faldigt Oscarsnominerade skådespelerskan som till slut fick sin revansch.

FAKTA

4 andra stjärnor som mobbats – och tagit revansch

Justin Timberlake, 27, var inte populär bland tjejerna i klassen och trakasserades bland annat för sitt hår och för att han sjöng. ”Det är lustigt, sakerna du retas för i skolan är sakerna du senare uppskattar i livet”, säger han till Bliss magazine. ”Det är de som gör dig unik.”

En av Hollywoods trevligaste och vackraste stjärnor, Rosario Dawson, 29, var även hon mobbad för sitt utseende. ”Ett av mina värsta minnen är när jag bytte om till en skolaktivitet och tjejerna retade mig för att jag var så plattbröstad. Jag var en pojkflicka väldigt länge”, säger hon till amerikanska tv-stationen PBS.


Christina Aguilera, 27, terroriserades så mycket av ett tjejgäng i skolan att hon var tvungen att få hemundervisning. Vid ett tillfälle skar gänget sönder däcken på hennes mammas bil.Kortväxta och dyslektiska Tom Cruise, 46, utsattes för våld både i skolan och hemma. ”Han var en mobbare och en fegis”, säger Tom Cruise om sin pappa till Parade magazine. ”Han var en sådan person som slog om något gick fel. Det är en nyttig lektion jag lärt mig i livet – hur han lurade in dig, fick dig att känna dig trygg och sedan, pang!” Tom var tolv år när hans mamma skilde sig från hans pappa. Pappan dog senare i cancer under 1980-talet.

Robert Andersson