Sex och räkningar – det är för vuxna

Malin Wollin vill inte se tidig sexupplysning, utan bra

RELATIONER
Foto: Johanna Reeder
Malin Wollin är bloggare och Wendela-krönikör.

En trettonåring påstods ha pappa och ett helt grevskap blir hysteriskt och vill börja snacka samlag med femåringar. För att en unge hade lite vuxenskoj som blev oplanerad bebis.

Och sexualupplysare Maria Bergström håller med.

Och jag gör det inte.

Problemet är inte att vi får sexualundervisning för sent, problemet är att den inte tas på allvar. Den ska vara lika seriös som geografin, minst. Viskan-Ätran-Nissan-Lagan och Snippan.

Jag fick min sexualinformation från en blyg vikarie (och nu har jag tre barn) nej, jag kan allt om blommor och bin, jag vet inte riktigt var jag hittade informationen, men inte var det i skolan den saken är säker.

Visst är sexualiteten en ytterst naturlig del av livet, men det är betala räkningar i tid också. Men både sex och räkningar är för vuxna, eller unga vuxna.

Har man att göra med ett brådmoget barn är det föräldrarnas ansvar att kväsa de galopperande hormonerna i sin fjuniga linda.

Sexualundervisning från fem års ålder? Nej. Jag kan läsa ”Så blev du till” för mina barn, men jag vill inte att de ska prata sex på dagis.

De kan snacka sex resten av livet. Och de flesta unga har lätt att ta in ny information.

Aldrig, inte en chans att jag pratar klitoris med mina barn i badkaret. De leker med sina ankor och att skummet är tomteskägg. ”Nu ska vi tvätta håret, och vet ni vad, detta är klitoris.”

Igen: nej.

Jag såg ett avsnitt av Oprah där det visade sig att många amerikanska kvinnor tror att man kissar med slidan, att de inte har ett eget kisshål.

De har inte fått informationen för sent.

De har fått den av någon som sa att ett hål gör allt, precis som på hönan, och sedan hastade vidare till Viskan Ätran Nissan och Lagan.