Födde tvillingar från två livmödrar

Foto: AP
Sarah Reinfelder och hennes man Shane med flickorna Valerie Marie and Kaylin Joy.
RELATIONER

Ännu en ovanlig födsel har skett i USA.

En 21-årig kvinna med dubbla livmödrar har fått tvillingar.

– Det är otroligt ovanligt att man får tvillingar i två livmoderhålor, säger Gunilla Ajne, förlossningsöverläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

I januari skapade en kvinna i Kaliforninen rubriker när hon födde åttlingar.

Några månader senare är det dubbel glädje för Sarah Reinfelder i Michigan. Från två livmödrar födde hon i torsdags tvillingar.

Barnen är friska

Kaylin Joy och Valerie Marie kom till världen sju veckor för tidigt med kejsarsnitt på Marquette General Hospital i Michigan.

Båda barnen och mamma Sarah Reinfelder uppges må bra. Hon var mycket uppspelt efter förlossningen berättar hon för nyhetsbyrån AP.

– Jag kunde inte sova alls. ... Jag tänkte bara på tjejerna och på hur glad jag är över att de var friska eftersom ingen visste vad man skulle förvänta sig.

Livmodern delad från början

Sarah Reinfelder har dubbla livmödrar eller uterus didelphys som det heter inom läkarvetenskapen. Den ena livmodern, där Valerie Marie låg i, är något större än den andra.

– När man bildas som flicka är livmodern tvådelad från början men smälter sedan samman. Det sker tidigt i fosterstadiet, förklarar Gunilla Ajne, förlossningsöverläkare på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Ovanligt med tvillingar

Det är mycket ovanligt att livmödrarna bibehålls helt och inte växer samman. Ajne berättar att det finns olika grader av detta. Allt ifrån att det finns två helt skilda livmödrar till att det finns en skiljevägg kvar i livmoderhålan. Hon har ingen säker statistik över detta men säger att det rör sig om ett par promille.

När en kvinna med dubbla livmödrar får tvillingar har de två befruktade äggen fäst sig i varsin livmoderhåla.

– Finns ingen ökad risk för missbildningar hos fostret. Komplikationerna varierar efter hur tidigt barnen har fötts, säger Gunilla Ajne.