Experten: Därför ljuger tonåringar

– och så hjälper du dem att tala sanning

RELATIONER

Morgondagens ledare har ibland svårt att hålla sig till sanningen.

Särskilt inför sina föräldrar.

Skuld och skam är enligt Söndags barn- och familjeexpert Anne-Lie Arrefelt, själv tonårsmamma, en av orsakerna.

Anne-Lie Arrefelt.

– Kring mobbning exempelvis finns en sådan skamstämpel som många ungdomar inte orkar belasta sina föräldrar med. De kan säga att mobbningen upphört. De kan låtsas ha vänner för att de inte vill spä på sin egen skam.

Tonåringar ljuger också för att undvika helvetet som utbryter om föräldrarna kommer på dem med droger eller alkohol.

Rätt till hemligheter

– När det gäller mobbning, alkohol och droger så är det jätteviktigt att du som förälder skaffar dig god inblick. Du ska vara tydlig med att du litar på det de säger men tala om att du behöver få det bekräftat från annat håll. Prata med kompisars föräldrar och lärare. Det är ditt föräldraansvar. Som tonårsförälder ska man vara obekväm.

Samtidigt har tonåringar också rätt till hemligheter. Vuxna ska inte gräva i deras övriga privatliv. Det kan exempelvis gälla hur långt de avancerat med pojk- eller flickvännen.

– Får du förtroende så visst, men du ska inte rota. Du får alltså inte leta efter kondomer i deras rum.

Hur hjälper man sin tonåring att tala sanning?

– Prata under uppväxten kring varför man säger sanningen och varför det är viktigt för föräldrar att veta saker. Var själv noga med att inte dra egna nödlögner. Om de erkänner att de har ljugit, inta en förstående inställning och var stolt över att de berättade. Men man ska heller inte skambelägga tillfälliga vita lögner, det tillhör den sociala begåvningen.

Och om man är skild och inte delar sin före dettas syn på lögn?

– Är man separerad kan man bara stå för sin egen syn på ärlighet. Man kan inte prata sig samman om den inställningen. Man kan däremot gemensamt och med hjälp tackla problemet om barnet vaneljuger.

Kan man få en tonåring som enbart talar sanning?

– Nej. De ska ha områden som är deras egna.

Vad är en sund tonåring/föräldrarelation?

– Det sundaste är om tonåringen säger ”det vill jag inte prata med dig om” i stället för att använda en lögn. Att det är så högt i tak i relationen.