Nu har bebisarna fått ett eget gym

Yoga, salsa och teater – dagens babyaktiviteter liknar allt mer de vuxnas

1 av 4
high five! Hedvig, åtta månader, är sugen på att lära sig krypa. Med hjälp av mamma Karolina och den gula handen som lockbete blir det full fart nedför madrassen.
RELATIONER

Bebisen 2009 har ett fullspäckat schema.

Föräldrarna gör allt för att stimulera och utveckla sin lilla telning.

Prestationskrav är nyckelordet, menar trendspanaren Magnus Lindkvist.

Det är ingen risk att dagens bebisar blir uttråkade eller understimulerade. Om mamma eller pappa vill finns det möjlighet att fylla schemat med aktiviteter som babyteater, babysalsa och mamma-bebisyoga. Allt för maxad utveckling för bebisen.

Rädd att halka efter

En rädsla att bebisen ska halka efter sina jämnåriga, är en av förklaringarna Magnus Lindkvist ger till det snabbt växande utbudet av aktiviteter.

– Det finns en prestationstanke, att barns kognitiva förmåga ska stimuleras. Problemet är att det ju inte finns någon vetenskap som det här vilar på. Vill man vara elak så är det ju en massa humbug. Tittar man på vår uppväxt, inte mådde vi så dåligt av att ha två tv-kanaler och vara hemma med mamma, säger Magnus Lindkvist, trendspanare och själv småbarnspappa.

Han anknyter till utvecklingen för utbildning i bland annat USA och oron att om du inte kommer in på rätt skola från början kommer du heller sedan inte in på rätt högstadieskola, gymnasium eller universitet.

Och den här tendensen går nedåt i åldrarna. Det ska börjas i tid, helt enkelt.

– I USA går tanken att kommer du inte in på rätt dagis kan du lika gärna börja stämpla A-kassa direkt, om man hårdrar det, säger Magnus Lindkvist.

Mer sport och datorer

Sport för väldigt små barn som inte kan gå ännu, nya experiment med stimulans för små barn och datorer för spädbarn är några exempel på vad trendspanaren ser i framtiden.

– Jag tror att det kommer att bli ännu mer extremt, en gradvis ökande kurva med sådant här. Och mycket av det kommer att vara bra, säger Magnus Lindkvist.

Tråkigt att vara hemma

Prestationskraven på föräldrar har också växt i takt med trenden av en allt stressigare vardag. Föräldrar har mindre tid för barnen och tenderar att investera i projekt tillsammans med sitt barn, bebisyoga, bebisteater och så vidare. Bara att ha tid tillsammans räcker inte, man tror det blir kvalitet bara om det kostar.

– Sedan ska man komma ihåg att det är ganska tråkigt att vara föräldraledig. Jag har själv nyss varit hemma med mina två pojkar, drygt ett år gamla. Det är själsligt berikande men också tråkigt. När de har gnagt sig igenom varenda sak hemma då vill man ju ta med dem på något nytt, säger Magnus Lindkvist.

FAKTA

Här hittar du action för de minsta

Yoga

Yogarörelser för både mamma och barn.

www.yogabolaget.se

Babysalsa

Spela trummor och få nytt sväng på de svenska barnvisorna.

www.caramba.nu

Barnpassning medan mamma och pappa tränar.

www.sats.se

www.friskissvettis.se

Barnvagnsbio

Koppla av med en film mellan alla aktiviteter.

www.sf.se/barnvagnsbio2009

Babygym

Bollar, kullerbyttor och sång för de små.

www.thelittlegym-eu.com

Babypjäs

Liten och stor på teater tillsammans.

www.teatertre.se

Babysång, ramsor och joller

Finns bl a på bibliotek och i kyrkor över hela landet.

www.biblioteket.se

www.svenskakyrkan.se