Mamma Karolina, 31: ”De lär sig upptäcka sig själva”

Prima ballerinor? Ännu kan Hedvig och Isabelle inte göra några piruetter men på gymmet får de träna på att stå.
RELATIONER

De rullar bollar, fångar såpbubblor och gör kullerbyttor. Bebisarna Hedvig och Isabelle hänger på gymmet, men än är det inte dags för bänkpress.

De är gamla kompisar, Hedvig och Isabelle. Åtminstone så gamla kompisar man kan vara när man bara är åtta respektive sex månader. Tillsammans med sina mammor Karolina Barnekow, 31, och Pernilla Brolin, 31, ”tränar” de regelbundet på The Little Gym i Sickla utanför Stockholm. Luften ljuder av sång, applåder och entusiastiska bravo-rop.

– Det är väldigt mycket pedagogik här, det är kul, de lär sig upptäcka sig själva. Sedan blir de helt utmattade efteråt, det tycker vi mammor är skönt, de somnar så gott, berättar Karolina Barnekow som är där med dottern Hedvig, åtta månader.

Kamrater viktigast

Det är en decimerad styrka som dykt upp på dagens träningspass. De små kompisarna Hedvig och Isabelle har vanligtvis sällskap av tre andra bebisar men i dag får de härja ensamma på madrasserna i den färgglada gympasalen.

Att träffa andra mammor med bebisar är en stor anledning till att Karolina Barnekow och Pernilla Brolin kommer till The Little Gym. Att få ventilera, dela erfarenheter och få tips och inspiration är värdefullt. Och så är det förstås viktigt att deras döttrar får träffa jämnåriga kamrater.

– De har jättestor glädje av andra barn, att man inte isolerar dem, säger Karolina.

Har provat sång och sim

Förutom gymmet har de bland annat testat babysång och babysim tillsammans med sina barn. Men det väsentliga i vardagen är att ta det lugnt och inte stressa. Liksom att barnen får utvecklas i sin egen takt.

– Det är viktigt att man inte gör för mycket, att de har kvar sina rutiner. Sedan tror jag inte man ska oroa sig för mycket, det är onödigt att jämföra sitt barn med andras, menar Karolina.

Gymmet en lugn plats

– Det går så mycket trender i det här också. Jag skulle göra mig själv och Isabelle en stor otjänst om jag sprang runt på aktiviteter hela dagen, säger Pernilla.

På gymmet kan de i stället ta det lugnt och när lektionen är slut väntar förstås mellis. Yoghurt med banan och havre.

– Hedvig var nog lite hungrig i dag, hon var inte lika glad som vanligt. Annars stretchade de på bra, tyckte jag, skrattar Karolina.