Föräldrar slukar nätinformation

Nästan 9 av 10 föräldrar har sökt tips på nätet

RELATIONER

Internet spelar en allt större roll i föräldraskapet.

Den största svenska föräldrasidan på nätet har en kvarts miljon besökare i veckan.

Större ängslighet och större informationsbehov är några av förklaringarna.

Det hävdar Lars Plantin, docent vid Malmö högskola, som tillsammans med Kristian Daneback vid Göteborgs universitet har gjort en djupdykning i föräldrarnas värld på nätet.

Där letar regelbundet mellan 80 och 90 procent av förstagångsföräldrarna efter information.

– I dag finns fler och fler valmöjligheter som gör att föräldrarna till slut baxnar och måste lita till experter. Kring föräldraskapet finns en enormt växande industri, säger Lars Plantin till TT.

Omoderna råd

Förr spelade äldre generationer en viktig roll för förstagångsföräldrarna. Men kunskap har blivit en färskvara och många av mormors goda råd om barnbarnets hälsa och uppfostran har för länge sedan passerat bäst-före-datum. Dessutom bor ofta både mormor och övriga släkten långt bort.

Lars Plantin pekar på ytterligare en förklaring till nyblivna föräldrars flitiga internetanvändning:

– I dag är barnet ett framgångsprojekt. Ett duktigt barn blir ett slags kvalitetsstämpel som visar hur duktig du är som förälder. Vi försöker att utveckla oss genom att utveckla barnen och för att kunna göra det behöver vi kunskap, säger han.

Internet används också för att söka stöd av andra i samma sits. Lars Plantin förundras över den närhet och ärlighet som kan uppstå långt innan föräldrarna träffat varandra fysiskt.

Sörjer i änglarum

Ett exempel är de så kallade änglarummen, där föräldrar som mist ett barn möts. Föräldrar som intervjuats i forskningsprojektet beskriver detta forum som ”direkt livsavgörande”. En oslagbar fördel är tillgängligheten – här kan man få stöd när som helst på dygnet och hur länge som helst.

– Vissa säger att de ägnar sex timmar om dagen åt dessa änglagrupper. Det finns ingen kurator som skulle stå ut så länge eller som har sådana möjligheter, säger han.

Ambitionen är att forskningsprojektet ska bidra till en kunskapsbas som kan användas av yrkesgrupper som barnmorskor och socialarbetare när de vill använda nätet för att ge stöd och information till föräldrar. På det området ligger Sverige efter länder som USA, Storbritannien och Kanada.

FAKTA

Föräldrasidor – några exempel

Familjeliv.se: Den största föräldrasidan i Sverige med cirka en kvarts miljon unika besökare per vecka. Till sidan finns mer än 70 000 bloggar kopplade, där föräldraskap diskuteras. Dessutom diskuterar föräldrar med varandra i cirka 100 000 ämnestrådar.

Growingpeople.se: Länkar till information, frågelåda med experter som svarar.

Andra exempel på föräldrasidor: alltforforaldrar.se, alltombarn.se, mama.nu, minbebis.com, viforaldrar.se, familyliving.se och barnsidan.se.

(TT)

TT