Nej, man blir inte lycklig – man blir förälder

Daniel Pernikliski överraskas inte av forskningen

RELATIONER
Daniel Pernikliski är Wendela-krönikör.

Vem har sagt att man blir lycklig av att få barn? Det blir man inte, man blir förälder av att få barn.

Den brittiske forskaren Nattavudh Pawdthavee har slagit hål på myten om att barn gör oss lyckliga och jag kan bara säga: ”No shit Sherlock” och ställa mig frågan om han faktiskt har fått betalt för att göra undersökningen.

Vidare säger han att man lägger ner större del av sin tid på matlagning och städning än på stunder av lycka över sitt barns första leende och att se dem ta studenten. Det är ungefär lika överraskande som att det tar längre tid att laga mat än det tar att äta upp den.

Att jämföra stunder av lycka med tvättning och städning är ju också intressant, som om lycka vore en hushållssyssla, en punkt på ”att göra-listan”. ”Jo, först tvättade jag och sedan dammsög jag och sedan var jag lycklig i en kvart över mitt barns första leende, men sedan var jag tvungen att ta tag i matlagningen.”

Jag är beredd att sätta en ganska rejäl slant på att de flesta människor utan barn också lägger ner betydligt större del av sin tid på att tvätta och laga mat än på att vara lyckliga.

Jag tror inte att någon mår bättre av att försöka rada upp för- och nackdelar med barn, som om det vore avgörande för om man ska skaffa barn eller inte. Vi skaffar barn därför att vi är människor, det ligger i vår natur, annars skulle det inte finnas några människor. Jag skulle bli förvånad om någon avhåller sig från att skaffa barn bara för att det finns forskning som säger att vi inte blir lyckliga av det.

Ibland är vi lyckliga och ibland inte, med eller utan barn, så är det bara.