Hur kan vår son bli mer aktiv?

RELATIONER

Vi har en 7-årig pojke som verkar ha väldigt dåligt självförtroende och är lite feg. Alla hans kill-klasskompisar spelar fotboll på rasterna, de flesta kan cykla och åka skridskor. Vår grabb står ofta och tittar på när de andra spelar fotboll eller så leker han själv med något annat på skolgården.

Detta verkar bekymra honom för han har tagit upp det med skolfröken och oss föräldrar. När vi däremot vill ta med honom till ishallen för att träna skridskoåkning eller sparka boll i trädgården vill han inte. Vad ska vi göra?

Orolig

Nanny Anne-Lie:

Ni kan inte göra så mycket mer än att uppmuntra och stödja honom i att prova. Prata positivt om olika aktiviteter som ligger nära. Använd sedan helgerna till att på skoj prova på lite olika sporter där inga uppenbara eller krävande tävlingsmoment ingår. Ridning, schack, bad, dans med mera. Han är kanske en liten livsnjutare som tycker att det man gör ska vara mysigt, trevligt och kul. Han måste få känslan av att det finns aktiviteter som erbjuder detta och är lika mycket värda. Försöker ni härda honom att bli tuff och till exempel inte gråta så skapar ni bara en känsla av att inte duga som han är.

På utvecklingssamtalen i skolan måste ni prata kring detta med personalen. Dom får hitta bra vägar in till gemenskap för honom under skoltid. Det är viktig att se risken för mobbning innan den uppstår. Ibland kan en annan typ av skola med till exempel Waldorfpedagogik passa bättre för en känsligare kille. Det är ni som föräldrar som måste få honom att uppleva sig själv som ”bäst i världen” oavsett färdigheter.