Ta vara på bilresan!

Låt familjens semester börja redan i bilen

RELATIONER

Uttråkade syskon som slåss om dvd-spelare, godisfrossande barn som blir åksjuka.

Bilresan till sportlovsfjällen kan bli en plåga.

Men med roliga billekar kan resan i stället bli en chans att umgås hela familjen.

– Se inte en lång bilresa bara som en trist transportsträcka, utan som en chans att umgås hela familjen.

Det säger lekterapeuten Ingela Lindberg.

Mer tid tillsammans är just vad många barnfamiljer efterlyser, och långa bilresor är ett bra tillfälle att få den där tiden tillsammans som kan vara svårt att hitta i den stressiga vardagen.

Färre bråk

– Leker man billekar tillsammans så aktiveras både barn och vuxna. Bråken mellan syskon blir färre, åksjuka barn får annat att tänka på, och räkne- och berättelselekar får igång samtalet, säger hon.

För barn som har lätt att bli åksjuka är lekar där man är aktiv och ser ut på omgivningen mycket bättre än att sitta och titta på en dvd-film eller ett gameboy-spel.

– Barn ser så mycket på tv och filmer ändå, passa på att ta vara på tiden i bilen och ha roligt tillsammans, säger Ingela Lindberg.

FAKTA

Lekar som passar i bilen

Räkna bilar

Välj ett bilmärke och se vem som först av er har sett 20 bilar av samma märke.

Sifferleken

Bestäm varsin siffra på bilars nummerplåtar. Samla tio av den utvalda siffran

Fortsätt berättelsen

Någon i bilen börjar berätta en historia. När det är som mest spännande tystnar han eller hon och klappar någon annan på axeln. Denna person måste då utan att tveka fortsätta berättelsen. Efter en liten stund tystnar också han eller hon och knackar någon annan på axeln. Och så fortsätter man på samma sätt tills alla vrider sig av skratt eftersom det kan bli hur roliga historier som helst.

Vem tänker jag på?

En av er tänker på en person, vem som helst; det kan vara en kändis eller någon annan som alla vet vem det är. De andra ska räkna ut vem det är genom att ställa frågor, en i taget, och den som tänker på en person får bara svara ja eller nej. När du tror att du vet vem personen är gissar du, är det rätt så har du vunnit, är det fel så fortsätter leken.

Välj bort

Tänk om du var tvungen att välja mellan två hemska grejer. Vill du äta mask eller myra? Eller vill du sova i koskit på en äng eller på en äng av brännässlor? Fråga varandra om de mest konstiga saker ni kan komma på.

Apelsin och citron

Fastnat i en bilkö? Vinka till alla andra i bilarna runt om. De som vinkar tillbaka är apelsiner. De andra är citroner.

Tips på fler billekar hos Growing People .