Elsa föddes vid fartkameran

"Barnet fanns någonstans i mina byxor"

1 av 3 | Foto: Krister Nordin/Gotlands Tidningar
Karolina och Clas Pettersson med nyfödda Elsa.
RELATIONER

Det gick fort på den gotländska vägen.

I dubbel bemärkelse.

Medan pappa Clas trampade på gaspedalen födde mamma Karolina parets dotter i passagerarsätet.

Hon hade gått tre dagar över tiden.

Men när Karolina Pettersson väckte sin man vid fyratiden på morgonen den 14 augusti hade hon ingen aning om exakt hur bråttom parets dotter hade att komma ut.

Snabba värkar

De äkta makarna lämnade sin mjölkgård i gotländska När och satte sig i Volvo-jeepen. Clas bakom ratten, Karolina i sätet bredvid. Värkarna kom snabbt allt tätare, tre stycken på tio minuter. Karolina hade hört att det normala är en värk per socken.

– Men jag hade betydligt fler. Minst tre mellan varje i början och sen ökade det. I Sjonhems backe förstod jag att det inte skulle gå, så jag lutade sätet bakåt och krystade, säger Karolina Pettersson.

”Barnet fanns i mina byxor”

Clas ville stanna bilen. Men hans fru uppmanade honom först att fortsätta köra. Vid Gotlands enda fartkamera ändrade hon sig och bad honom stanna bilen. Barnet var fött och Karolina behövde hjälp att få av sig kläderna.

– Jag kunde inte få av mig mysbyxorna själv, så barnet fanns någonstans därinne i mina byxor.

Pigg men hungrig

På bara några sekunder lyckades Clas få ner Karolinas byxor och plocka fram den lilla flickan. Då paret varje månad hanterar mellan 10-20 nya kalvar, och har två barn sedan tidigare, visste de precis vad de skulle göra. De kontrollerade att flickan, som fått namnet Elsa, andades ordentligt och att hennes mun och näsa var rena innan de körde vidare till lasarettet.

– De stod och väntade med säng och allt utanför förlossningen. Det var skönt att det hela redan var gjort. Jag var pigg men hungrig när jag kom fram, så mackan de hade förberett var efterlängtad, säger Karolina Pettersson.