Är jag pappa till mitt barn?

Allt fler svenska män gör faderskapstest på nätet – och de får vara hemliga

1 av 3 | Foto: lotte fernvall
Allt fler väljer att beställa ett faderskapstest över nätet. (OBS! Bilden är arrangerad och personen har ingenting med artikeln att göra.)
RELATIONER

Snabbt, diskret och enkelt.

Faderskapstesterna ökar – och allt fler beställer dem via internet. I England har de börjat säljas över disk.

– En man kan aldrig vara riktigt säker på om han är biologisk far åt barnet, säger Bo Erlandsson på Pappatest.se.

Mellan 2006 och 2008 ökade antalet faderskapstester hos Rättsmedicinalverket med fem procent.

Cirka 13 procent av de som testas är inte pappa till barnet.

– Jag hör ofta är att mannen känner tvivel och vill få reda på sanningen genom ett DNA-test, säger Bo Erlandsson.

”Topsar” i hemlighet

En rundringning som Aftonbladet gjort visar att försäljningen av faderskapstester på nätet ökat de senaste åren. En enkel topsning hemma i badrummet kan ge misstänksamma män svar på en vecka. Utan att vare sig mamman eller myndigheterna behöver få veta något.

– Mannen kanske har gått med en gnagande fråga i sig. Ett faderskapstest kan vara ett sätt att söka klarhet, säger Anne-Marie Furhoff, familjerådgivare.

Längtan efter att få veta hur det ligger till bottnar ofta i rädsla för att kvinnan varit otrogen.

– Känner mannen sig inte sedd och älskad kan det leda till tvivel. Kanske liknar barnet heller inte pappan, det spär på känslan ännu mer, säger hon.

Varje år föds cirka 2 500 barn i Sverige där faderskapet är oklart. En vanlig orsak till att göra ett test är just otrohet, men också arvstvister, att vuxna barn vill veta sitt ursprung samt att kvinnan inte själv vet vem som är fadern.

Kan ge kris i relationen

Men testbeskedet kan bli smärtsamt. Om det skulle visa sig att pappan faktiskt inte är far till barnet kan det bli kris i relationen.

– Det river upp mycket i livet. I bästa fall är det något som paret kan ta sig igenom även om det tar lång tid. Det beror mycket på hur stark kärleken är i grunden.

Ska man berätta för barnet?

– När barnet blir lite äldre och man kan föra ett samtal så behöver de få veta hur det ligger till. Men det är viktigt att det sker varligt och kärleksfullt. Det kan vara bra att veta om sin härkomst så att man kan förebygga eventuella sjukdomar.

FAKTA

Alex Schulman: "Ett test kan stilla nyfikenheten"

”Slutligen gick de fram till mamma och frågade: Är detta ditt barn?”

Redan sex dagar efter min födelse orsakade jag en liten kris, både inom familjen och på hela BB. Mamma skulle skrivas ut från sjukhuset efter ett besvärligt kejsarsnitt och precis när hon trodde att hon var klar med allt pappersarbete kunde en barnmorska förtvivlat konstatera att min identitetslapp var försvunnen. Den skulle ha suttit noga knuten kring min fot, det rörde sig om några siffror som skulle korrespondera med den lapp mamma hade på sin handled.

De hittade inte lappen någonstans. De letade över hela BB. De tog in extrapersonal för att hitta den. De lyfte på varenda kudde och madrass. Tittade under alla skåp.

Enligt reglerna kan ingen mamma skickas hem med sitt barn förrän man konstaterat att kvinnan verkligen är mamma till barnet. Men det gick inte att fastställa, för lappen var verkligen borta.

Jag har fått berättat för mig att stämningen på BB därvid blev underlig. Läkarna funderade och mumlade i ett hörn med varandra och gick slutligen fram till mamma och frågade: Är detta ditt barn? Mamma kunde inte svara. Hon kunde bara bekräfta att det var det barn hon haft vid sitt bröst under de senaste sex dagarna.

Men hon kunde inte säga om jag verkligen var hennes barn – hon var ju nedsövd när jag kom ut.

Läkaren kliade sig i huvudet. Vad göra? Till slut sa mamma bestämt: Jag vet inte om det är min son, men det är mitt barn och jag älskar honom. Låt mig åka hem.

Och så blev vi hemskickade.

För mamma hade den kontakt jag och hon skapat under de första dagarna vuxit sig så stark att det inte spelade det någon roll för henne om jag var hennes son eller inte. Man erbjöd väl henne att göra ett moderskapstest eller så men hon var inte intresserad. Jag och hon hörde ihop och det har vi gjort sedan dess.

Jag kan tänka mig att faderskapstester kan stilla nyfikenheten. Men aldrig ta bort den kärlek man fått för sitt barn från det att det har fötts.

Faderskapstest på nätet – så funkar det

Du beställer hem ett testkit på nätet. Med en bommullspinne topsar du insidan av kinden på de som ska testas.

Topsarna stoppas i särskilda kuvert och skickas till ett laboratorium. Efter 5–11 dagar får du svar.

Tillförlitligheten är runt 99,99 procent och ännu högre om mamman också testas. Nättesterna kostar från 1 995 kronor.

För att nättesternas resultat ska hålla i domstol krävs en tredje person som kan vidimera testarnas identitet.

Är det viktigt att dina barn är biologiska?

Oskar Rastberg 29, pappaledig, Stockholm

med sonen Vincent Rastberg, 15 mån.

NEJ Det är inte viktigt. När man har lärt känna barnet som person är känslorna desamma oavsett vilket.

Jenny Lundström, 31, IT-konsult, Stockholm

med sonen Arvid Lundström, 1.

JA Hade jag varit en pappa som hade fått reda på att det inte var mitt barn hade jag blivit ledsen. Nu har jag min son, men jag hade kunnat adoptera.

Erik Noltorp, 37, jurist, Stockholm

med dottern Lisa Noltorp, 1.

NJA Det är en svår fråga. Jag har fått egna barn. Men jag är säker på att man känner lika stor kärlek inför ett barn som inte är biologiskt.

Susann Werner, 35, mammaledig, Solna,

med sonen Axel Werner, 13 mån.

JA Axel är ju en blandning av mig och barnets far som jag älskar. Han har pappas stortår, det såg vi direkt på BB.

Anna Carlsson, 33, jurist, Stockholm,

med dottern Greta Gärdin, 10 mån.

NEJ Min sambo är adopterad. Föräldraskap handlar inte om biologi utan om kärlek och uppfostran. Får man ett barn oavsett om det är biologiskt eller inte så tar man barnet till sig.

ARTIKELN HANDLAR OM