"Onaturligt med män som ammar"

Starka läsarreaktioner

RELATIONER

Män som vill amma sina spädbarn väcker starka känslor i Aftonbladets kommentarsfält. De flesta reagerar instinktivt med obehag och ilska, men det finns också de som tycker att idéen är bra.

- Människor reagerar så starkt eftersom det bryter mot allt vi har lärt oss, det känns onaturligt, säger genusforskaren Anna Fogelberg Eriksson.

Onsdagens artikel om Ragnar Bengtsson som vill amma sina framtida barn upprör många läsare. De flesta tycker att det är konstigt, onaturligt och till och med äckligt med män som ammar.

Signaturen Pilav, 33 år, malmö, skriver: " Inte konstigt att världen ser ut som den gör när män vill likna kvinnor och kvinnor vill likna män! Vi är skapta som vi är så sluta med sjuka expriment! "

Anna Fogelberg Eriksson, föreståndare på Forum för genusvetenskap och jämställdhet vid Linköpings universitet, tycker att man ska fundera över sina reaktioner, eftersom synen på vad som är naturligt förändras över tid. Hon tycker att det är bra att vara kritisk, bara man vet varför.

- För 100 år sedan fick inte kvinnor gå på universitetet eftersom man trodde att livmodern skulle tillbakabildas om kvinnan läste för mycket. Nu vet vi att det inte är så. Därför är det viktigt att vara varsam med vad man bestämmer sig för är naturligt.

Hon tror att människor reagerar starkt eftersom de känner sig hotade eller rädda. Många av de privilegier som kvinnor fått genom att de ammar kan ifrågasättas om även män kan amma. Det ställer också många förutfattade meningar om vad som är manligt och kvinnligt på ända.

-Det här innebär att en man kan vara väldigt kvinnlig. Det kan vara svårt att ta in och utmanar många invanda föreställningar.

Alla läsare är inte negativa till manlig amning. Flera tycker att det vore väldigt bra om pappan kunde amma sina barn.

Signaturen Fagottkungen, 23 år, skriver: "Skit i om det är "naturligt" eller inte. Om det funkar är det ju uppenbarligen naturligt. Dessutom är det häftigt att se var de olika gränserna för människokroppen ligger. Sluta vara så fega och peppa killen istället för att klaga. Dessutom handlar det inte om "fullständig jämlikhet", han menar ju knappast att det ska bli obligatoriskt för varje man att amma sina barn, det handlar om att HAN vill amma sina barn och därmed handlar det snarare om att bryta normer än om ett jämställdhetsarbete."

Anna Fogelberg Eriksson ser en risk med att människor upprörs och känner avsky för fenomen som manlig amning eftersom det lätt kan spilla över på andra frågor.

- Man måste hålla isär enstaka fenomen och jämställdhetsarbetet i stort annars hamnar man fel. Det finns en risk att man kastar ut barnet med badvattnet.

Hon uppmanar alla att tänka ett varv till när de blir upprörda över fenomen som detta.

- Fråga dig själv, varför blir jag så upprörd? Är det verkligen jordens undergång om en kille försöker amma sitt barn?