Stjärnorna som inte klarar pressen

Foto: All over press, AP
Alla har vi varit små Lindsay Lohan och Mischa Barton, båda åtta år gamla, som barnmodeller. 2007 greps Lohan för rattfylla och kokaininnehav oh dömdes till en dags fängelse och tio dagars samhällstjänst. I december 2007 greps Mischa Barton för rattfylla och dömdes till tre år villkorligt.
RELATIONER

De är unga, vackra och framgånsrika. Trots detta kollapsar de, inför kamerorna och världens ögon. Sofis mode har tagit en närmare titt på stjärnorna som inte kan hantera sitt kändisskap.

Foto: All over press/Disney AP
Ung stjärna Tjejen längst fram i jeanskostym är Britney Spears, i "Mickey Mouse Club". År 2007 gick allt snett för superstjärnan. Hon hamnade på drogavvänjningsklinik, rakade av sig håret och inledde en slitsam vårdnadstvist om barnen. På bilden ser du för övrigt även en ung Ryan Gosling, längst fram, Justin Timberlake, stående högst upp till höger, samt Cristina Aguilera, i mitten till höger.

I juli kom larmet. Skådespelerskan Mischa Barton blev förd av polis till psykakuten. Hon mådde så dåligt att hennes vänner fruktade att hon skulle ta sitt liv.

– Mischa har befunnit sig i en nedåtgående spiral i två år. Alla runt omkring har bara väntat på att det här skulle hända, säger en av stjärnans vänner till tidningen People.

Enligt tidningen New York Post var kollapsen ett resultat av en tre dagar lång kokainorgie. Dagen före hade besökare på Los Angeles-hotellet Four Seasons sett en sliten och trött stjärna stappla omkring vid poolkanten.

– Hon kedjerökte, vacklade runt och såg ut som om hon var i en dimma, säger en hotellgäst till tidningen News Of The World.

En olycklig trio

Men Mischa Barton är inte den första som nått sin gräns. När polisen kom till hennes lyxvilla i Los Angeles tvångsomhändertogs hon med stöd av samma paragraf som fick Britney Spears inlagd för ett och ett halvt år sedan. Precis som sångerskan bedömdes Mischa Barton vara en fara både för sig själv och andra.

– Hon är en självmordsbenägen katastrof, säger en källa nära stjärnan till tidningen New York Post.

Tillsammans med Lindsay Lohan utgör Mischa Barton och Britney Spears en olycklig trio av kvinnliga superstjärnor som de senaste åren fallit samman inför världens ögon. En närmare titt på deras livsöden visar att de har väldigt mycket gemensamt. Alla tre hamnade i rampljuset redan som barn, de har en problematisk relation till sina föräldrar, deras kroppar har granskats offentligt och de har brottats med alkohol- och drogmissbruk.

Svårt att dra en gräns

Men vad är det som gör att berömda, vackra och välbetalda stjärnor bryter ihop? Sofis mode frågade psykologen Daniel Mannheimer som jobbat med tv-programmen ”Idol” och ”Robinson” där deltagarna snabbt kastas in i ett kändisskap.

– När karriären går uppåt är det lätt att glatt hoppa på alla erbjudanden, utan att dra en gräns mellan privat och offentligt. Till slut blir det lätt för mycket, men då kan det vara för sent – det går inte längre att ta ett steg tillbaka, man lever i en låtsasvärld och är ett varumärke som andra personer tjänar pengar på. Stjärnan har tappat kontrollen över sitt liv, säger han.

Både Britney Spears, Lindsay Lohan och Mischa Barton hamnade i rampljuset i en väldigt tidig ålder som barnstjärnor inom film, tv och reklam. Enligt barnpsykologen Ingrid Gråberg är ett tidigt kändisskap inte skadligt om det samtidigt finns ett normalt vardagsliv med trygga föräldrar, skolgång och jämnåriga kamrater.

– Då kommer bara en liten del av barnets identitet att vara kopplad till rollen som skådespelare eller artist och självförtroendet kommer inte att vara helt beroende av vad som skrivs i tidningarna, säger hon.

Men om barnen däremot kastas in i en låtsasvärld som Hollywood, där bara deras prestationer räknas och föräldrarna driver på snarare än stöttar, så är situationen en annan.

– Att föräldrar har för stort fokus på prestationer, vare sig det handlar om idrott, studier eller artisteri, är inte bra. Om barnet bara får uppskattning för sina prestationer så står och faller självförtroendet med framgången på tävlingsplanen eller scenen, säger Ingrid Gråberg.

familjen spelar roll

I de tre aktuella fallen har föräldrarna inte bara pushat på.

Lindsay Lohans pappa har använt sin dotter för att själv få publicitet och Britney Spears pappa tog henne till domstol för att bli förmyndare över hennes tillgångar. För Mischa Barton är familjesituationen inte heller lätt. Hennes mamma Nuala är även hennes manager och hon sägs sätta hård press på sin dotter.

– När Barton kallades fet och grät ut svarade Nuala att karriären kunde bli lidande om hon gick upp i vikt, säger en källa till Us Magazine.

Att upprätthålla en framgångsrik karriär som skådespelerska, modell eller artist även efter tiden som barnstjärna kan innebära mycket stress. Det finns inga garantier för att nya rollerbjudanden ska trilla in eller att skivorna ska sälja och stjärnornas prestationer, privatliv och kroppar nagelfars i minsta detalj. För Mischa Barton var paparazzobilderna på hennes ben med celluliter och de elaka kommentarerna som följde tungt vägande orsaker till hennes kollaps.

– Hon är inte bekväm med sin kropp. Den är en stor källa till stress och självhat, säger en av hennes vänner till tidningen People.

Daniel Mannheimer förstår kändisarnas stress kring kroppen.

– För många skådespelare är kroppen och utseendet väldigt viktiga för att få erbjudanden om roller. Och kroppen är en sak som de inte har full kontroll över, hur mycket de än försöker, säger Daniel Mannheimer.

Svårt bryta vanor

Ett sätt för stjärnorna att lindra stress och ångest är att söka tröst i droger och alkohol, något som alla tre gjort med råge. Samtliga har även varit inne på behandlingshem för sina missbruksproblem.

– Festandet kan vara roligt en period men för mycket drickande tär hårt på kroppen. När festandet blivit en livsstil är det svårt att bryta de farliga vanorna, säger Daniel Mannheimer.

Nu är Mischa Barton utskriven från den psykiatriska kliniken och tillbaka på arbetet. Hon håller just nu på att spela in tv-serien ”The beautiful life” som har premiär i USA i höst. Men hennes vänner oroar sig för att det är för tidigt att gå tillbaka.

– Många av oss ser den här sjukhusvistelsen som en snabbkur och vi är oroliga för att hon ska återuppta sina gamla festvanor igen, säger en källa med insyn till tidningen Look.

En oviss framtid

Hur ska man då göra för att ta sig upp igen efter en kollaps? Enligt Daniel Mannheimer gäller det att först identifiera det som orsakat stressen.

– Det finns inga generella lösningar. Man måste hitta de individuella problemen och sedan jobba med att hantera dem. I vissa fall kan lösningen vara att byta bana, i andra fall att jobba på ett annat sätt.

För Britney Spears verkar det värsta vara över, hon har slutat med det vilda festandet men jobbar fortfarande hårt som artist. Dessutom har hon hittat en ny kärlek i sitt liv. Lindsay Lohan kämpar fortfarande med både karriären och privatlivet och hur det ska gå för Mischa Barton återstår att se. För tidningen Time Out New York öppnar hon upp och berättar om kollapsen:

– Jag mådde dåligt över allt i mitt liv. Men att nå den absoluta botten kan vara ett sätt att må bättre igen. Stressen blev för mycket för mig och jag kunde inte hantera det, men nu känner jag att jag har kontroll igen, säger Mischa Barton.

FAKTA

Namn: Mischa Barton.

Ålder: 23 år.

Bakgrund: Föddes i London men flyttade till USA som femåring och började med skådespeleri som åttaåring. Aktuell: Håller på att spela in tv-serien ”The beautiful life” som har premiär i USA i höst.

Namn: Lindsay Lohan.

Ålder: 23 år.

Bakgrund: Föddes i New York och blev upptäckt som modell redan som treåring.

Aktuell: Håller på att spela in nya filmen ”Machete”. Det ryktas även om en kommande dokusåpa om hennes väg tillbaka.

Drew kom på rätt köl

Foto: AP

Det går att bryta den onda cirkeln – kolla på Drew Barrymore, 34.

Hon blev barnstjärna genom filmen ”ET” och började dricka ­alkohol som elva­åring, rökte marijuana som tolvåring och började missbruka ­kokain när hon var 13. Efter ett självmordsförsök som 14-åring hamnade hon på behandlingshem för andra gången.

Hennes pappa var frånvarande under uppväxten och hon bröt tidigt kontakten med sin mamma, efter år av bråk. Men trots alla problem under uppväxten så lyckades Drew Barrymore ta sig tillbaka och är nu en av Hollywoods största och mest inflytelserika stjärnor.

Här är omständigheterna bakom kollapsen:

De hamnade i rampljuset redan som barn.

Som tonåringar blev de hyllade som världsstjärnor, stilikoner och ungdoms­idoler. Sedan dess har karriären gått lite upp och ner.

De har många runt ­omkring sig som vill tjäna pengar på dem.

De har problemfyllda relationer till föräldrar och partners.

De kämpar med drog- och alkoholmissbruk.

De jagas av paparazzo­fotografer.

Deras kroppar granskas och kommenteras ständigt.

Anna Flytström

ARTIKELN HANDLAR OM