Blöt sommar ökar risken för löss

”Vi säljer mer lusmedel nu än någon annan tid på året”

RELATIONER

Till alla föräldrars stora förtret är lössen nu fler än någon annan tid på året. Samtidigt spår Smittskyddsinstitutet en lusboom som följd av en ovanligt blöt augusti.

– Vi säljer mer lusmedel nu än någon annan tid på året, säger Katarina Liljedal på Apotekets pressavdelning.

Det är genom antalet sålda lusmedelsförpackningar som man mäter hur många som drabbats av lössen. Än så länge finns endast siffror på hur mycket som sålts under första halvåret av 2008, men enligt Johan Lind, mikrobiolog med inriktning på parasitologi på Smittskyddsinstitutet, är chansen stor att fler drabbas i år av ohyran än i fjol.

Blöt sommar – mer löss

På de flesta håll i Sverige har det fallit mer regn än normalt under augusti. I Götaland och Svealand handlar det rätt allmänt om minst dubbla normalmängden, menar SMHI. Enligt Johan Lind har barnen en tendens att få mer löss då det varit en blöt sommar.

– Barnen är då inomhus och i leker i större utsträckning vilket gör att de får mer löss än om de är utomhus.

Kliar inte alltid

– Jag uppmanar alla föräldrar att kamma sina barn minst en gång i veckan i en månad i innan skolstart. Finns det lappar uppsatta i skolan eller på dagis att det finns löss bör man även vara extra vaksam. Det finns även barn som inte har någon klåda då de har löss och därför inte märker att de springer runt och strör ut odjuren, säger Johan Lind.

Resistenta kryp

Trots medicinering och ihärdigt kammande så kan lössen dock överleva ändå. Löss kan nämligen bli resistenta mot medicin. I England och Frankrike finns registrerade fall sedan tidigare och efter ett forskningsprojekt som Smittskyddsinstitutet drog i gång sommaren 2007 visar nu att de, vilket man länge misstänkt, även finns här i Sverige. Det är det vanligaste lusmedlet på Apotekjet, Prioderm, som inte längre biter på alla löss. Hur pass stor andel av lössen som utvecklar resistens kan Johan Lind inte svara på, men det rör sig om mindre än hälften.

- Det finns ingen anledning att få panik eller känna oro. Det finns alltid medel att använda. Biter inte medicinen direkt är det bara att byta till ett annan, det finns flera olika på marknaden, till exempel medicintekniska produkter som kväver i stället för att förgifta lusen, säger Johan Lind.

Än så länge har man bara tittat på Stockholmsområdet eftersom testen är svåra att genomföra. Lössen måste leva då vi utför testen och problemet är att de dör väldigt snabbt då de avlägsnas från huvudet.

- Men vi har tagit kontakt med olika sjukhus i landet så att de så småningom ska kunna utföra tester själva, säger Johan Lind.

FAKTA

Johan Linds bästa tips för att slippa lössen:

Kamma en gång i veckan med luskam inför skolstart.
Behnadla endast om ni hittar löss

Blötaste augusti på länge – här har solen lyst med sin frånvaro
Skara har hittills fått 141 mm, vilket är det mesta i augusti sedan 1928
Jönköping/Flahult har hittills fått 164 mm, vilket är det mesta i augusti sedan 1945
Västerås har hittills fått 190 mm, vilket är det mesta i augusti sedan 1951
Borås har hittills fått 174 mm, vilket är det mesta i augusti sedan 1962
Gävle har hittills fått 180 mm, vilket är det mesta i augusti sedan 1986
Stockholm har hittills fått 145 mm, vilket är något mindre än i augusti 2006 men ändå den tionde största augustimängden på drygt 200 år.

Vad är en huvudlus:

En huvudlus är 2–4 mm lång, smutsgul, nästan genomskinlig och ganska platt. Den har 3 par kloliknande ben som den klättrar på hårstråna med. Den biter hål på huden och suger blod någon gång per dag. En lus lever ungefär 1 månad. Varje hona lägger under denna tid 200 till 300 millimeterstora ägg, s.k. gnetter, som "klistras" fast vid hårstråna, nära hårbotten. Efter c:a en vecka kläcks de till nya löss. Huvudlusen kan varken hoppa eller flyga. Den sprids från person till person nästan bara genom direkt kontakt hår mot hår, två huvuden så tätt ihop att värmebrygga (minst +31°C) uppstår. En lus utanför hårbotten lever högst ett dygn.

Symtom: Klåda i hårbotten är vanlig och rivskador kan orsaka eksemliknande förändringar, särskilt i nacken. Många får förrädiskt nog inga symtom alls, och sådana personer är alltså ofta ovetande om sin infektion, vilket innebär en ökad smittrisk.

Källa: SMI

ARTIKELN HANDLAR OM