Pappa klipper till

8 av 10 pojkar klipps hemma

1 av 2 | Foto: Ola Axman
Ludvig Josefsson, 5, och hans bästa kompis Alex Wickholm, 5, vill ha samma frisyr och blir båda klippta av Ludvigs pappa Mattias Josefsson, 41, – Det blir lite lek. De börjar ställa högre krav och fråga efter hårfärgningsmedel och så, säger Mattias Josefsson.
RELATIONER

Första gången han klippte sonen slutade det med tårar.

Men idag anlitas Mattias Josefsson, 41, som frisör inte bara av sonen Ludvig, 5 – utan också av bästisen Alex Wickholm, 5.

– Nu har det blivit en rolig grej. Sist frågade de om jag hade hårfärg också.

En undersökning visar att 8 av 10 föräldrar klipper sina söner under 10 år hemma. Oftast är det mamma som håller i saxen eller trimmern.

Men hemma hos familjen Josefsson i Stockholm är det pappa Mattias, 41, som sköter klippningen av sonen Ludvig, 5. Och det med sådan framgång att kundkretsen vuxit.

– Ludvig var nyklippt en gång på dagis. Då ville hans bästa kompis Alex också ha sådan frisyr och frågade om han fick boka tid hos mig. Och sedan har det blivit så, säger Mattias Josefsson.

Storasyster brast i gråt

Så ett par gånger om året blir det salong i köket därhemma. Klippningen gör med en elektrisk hårklippare.

– Sedan får man finputsa med sax vid öronen, nacken och i luggen. Jag tycker nog att jag utvecklats som frisör. Och jag inser också mina begränsningar, säger Mattias Josefsson.

Första gången han skulle frisera Ludvig gick det dock inte lika bra. Mattias Josefsson hade sedan tidigare en hårklippare.

– Jag hade ställt in den så det blev alldeles för kort – till resten av familjens stora förfäran. Ludvigs storasyster började storgråta.

Enligt undersökningen är främsta orsaken att klippa sönerna själv att spara pengar. Andra orsaker är att barnen inte vill gå till frisören – eller inte kan sitta still. 20 procent av hemmaklipparna tycker också att de sparar tid.

Har blivit en vana

För Mattias Josefsson har det blivit en vana att sköta klippningen själv.

– Första gången var Ludvig så liten så då tyckte vi att det fanns någon anledning att gå till frisör. Nu är det mer en kul grej.

Men visst kan åtminstone den ena kunden vara lite motvillig ibland.

– Det händer att Ludvig blir arg, när han får hår i ansiktet och munnen, eller när det börjar klia på ryggen. Så det är inte helt smärtfritt. Med Alex är det lite lättare, säger Mattias Josefsson.

Hur länge tror du att du får klippa dem?

– Jag kör väl på tills de protesterar. Min mamma klippte mig när jag var liten. Och jag var nöjd med det fram till jag gick i tvåan.

FAKTA

Ett klipp att klippa själv

Företaget Phillips har frågat 1005 föräldrar om vem som klipper deras söners hår.

Främsta skälen att klippa hemma

1. Det är för dyrt att gå till frisören

2. Min son vill inte gå till frisören

3. Min son kan inte sitta still hos frisören

4. Vi sparar tid genom att klippa hemma

5. Vi klarar det bra själva

Klipper ni er sons hår hemma?

Ja, alltid 21 %

Ja, ibland 65 %

Nej, aldrig 14 %

Vem klipper oftast?

Mamma 55 %

Pappa 13 %

Far- eller morförälder 17 %

Annan släkting/bekant 9 %

Annan 5 %

Undersökningen är gjord bland 1005 föräldrar, representativt fördelade över landet, inkomst och kön.