”Hitta en pappa också – vips har ni 18 rätter!”

Terri Eriksson tycker inte det är fy skam att variera nio vardagsrätter

RELATIONER
Foto: Peter Wixtröm
Terri Herrera Eriksson är Wendela-krönikör.

När jag hörde om den brittiska undersökningen om att mammorna varierar nio recept tänkte jag spontant att det låter… mycket.

Hur ser vår variation ut? Falafel, pasta med tonfisksås, pasta med kantarellsås, plättar, grön ärtsoppa, grönsaksdag (kronärtskocka, majskolvar och ugnsbakade rödbetor och sånt), lax i ugn med potatis – och sen är vi nog tillbaka på pastan igen.

Eller går ner på pizzerian alternativt sushihaket och handlar mat. Grovt sett. Ibland kan man ju överraska både sig själv och andra med tacos, kyckling, paella eller någon god festmat. Men det gör nog de brittiska morsorna också.

För de flesta KAN ju laga mer än nio rätter. Problemet är att man har ungefär sju till tio paradrätter som är tillräckligt billiga, snabblagade och populära hos ungarna.

Det finns alltid personer som stolt förkunnar att de minsann aldrig har anpassat sin mat efter barnsmak.

Barnen har istället fått lära sig att äta både chili och ingefära i tidigt ålder.

Jag beundrar dem verkligen. Ärligt. Det har blivit någon slags modern högstatus att ha barn som gillar vuxenmat och att inte barnanpassa sin vardagsmeny.

Fast jag kommer på middag hos dessa familjer äter ungarna oftast mest bröd och ris och hoppar över den kryddiga woken ändå.

Föräldrar (mest mammor) har allt mer dåligt samvete. Det går att ha dåligt samvete för allt om man bara anstränger sig lite: för att man har haft barnen hemma för länge, för att barnen började på dagis för tidigt, för att man bygger om huset istället för att lägga tid på barnen, för att man inte har byggt ut och är trångbodd.

Jag hoppas inte att sånt här också ger upphov till dåligt samvete.

För det är inte fy skam att variera nio vardagsrätter.

När jag var student åt folk i min studentkorrior bara tre rätter: snabbmakaroner med ketchup, makaroner med falukorv och ketchup samt makaroner med köttbullar och ketchup. DET är enahanda.

För övrigt har jag en lösning på problemet.

Den brittiska konsumentundersökningen visar att mammor lagar nio rätter.

Man kanske helt enkelt kunde hitta en pappa också, så är man uppe i hisnande 18 vardagsmiddagar.

Lätt som en plätt!