”Om du ljuger blir tungan svart”

Amerikansk professor: ”Föräldrars vita lögner skadar barnen”

RELATIONER

80 procent av föräldrarna ljuger för sina barn.

I all välmening, för man förmoda.

Men de små vita lögnerna kan ändå skada ditt barn, hävdar en amerikansk forskare.

Foto: colourbox

När Gail Heyman, professor vid University of California, intervjuade 130 studenter och deras föräldrar fann hon att mer än 80 procent ljuger regelmässigt för sina barn. Även föräldrar som i princip tycker att lögner aldrig är okej skarvade då och då med sanningen.

– Det finns en risk att barn får dubbla budskap i en ålder när de håller på att lära sig att fungera i samhället, säger Gail Heyman enligt Times Online.

"Förvirrar barnet"

Lögnerna som hon studerat var de små lögner som används för att kontrollera barnen. ”Om du går ut utan skor kommer polisen och tar dig.” ”Om du inte borstar tänderna kommer jag hamna i fängelse.”

Förutom att förvirra barnet kan ljugandet skada tilltron till föräldern; en dag lär de växa upp och inse att polisen knappast rycker ut för att gripa barfotabarn.

– Om du lär barnen att man inte ska ljuga, vad kommer de tänka den dagen de kommer på att du har ljugit för dem? Säger Gail Heyman.

Dessutom, om polismakten utmålas som farlig och bestraffande, kommer ditt barn den dagen det går vilse eller behöver hjälp på annat sätt vända sig till en polisman?

Får mothugg

Men Heyman får mothugg av en annan forskare, skotska psykologen Jack Boyle. Lögnerna är ett sätt att skydda barnen, menar han.

– Vi ljuger för att skona barnen. Om du inte säger att hunden är i himlen, utan säger att den dött, då överför du din egen oro och skräck med barnen. Och barn har inte förmågan att hantera det.

Han är förvånad över uppgiften att 80 procent av föräldrarna ljuger.

– Jag skulle säga att resterande 20 procent ljuger – för alla ljuger, säger han till Times Online.