Ut med papporna från förlossningen!

Fransk gynekolog: De ställer till mer skada än nytta

RELATIONER

Kör ut papporna ur förlossningsrummet!

De ställer till mer skada än nytta och ökar risken för kejsarsnitt, hävdar en fransk läkare.

– Är pappan väldigt orolig, då kanske förlossningen blir sämre. Men min erfarenhet är att blivande fäder gör sitt yppersta, säger Nicole Silfverstolpe, chefsbarnmorska på Danderyds sjukhus.

Foto: colourbox
"Mer skada än nytta" En fransk gynekolog med 50 år erfarenhet av nedkomster menar att pappor vid förlossningen riskerar störa kvinnornas utsöndring av "kärlekshormonet" oxytocin, som underlättar födandet.

Oroliga blivande pappor stör mammans utsöndring av hormonet oxytocin, och gör att risken ökar för att förlossningen ska avslutas med akut kejsarsnitt. Det hävdar den franske förlossningsläkaren Michel Odent.

– Med 50 års erfarenhet tycker jag att det bästa för en födande kvinna är att inte ha någon annan i närheten än en tyst, tillbakadragen och erfaren barnmorska, säger han enligt brittiska tv-kanalen BBC.

Michel Odent kallar oxytocinet, som stimulerar värkarna vid förlossningen, ett ”blygt” hormon som lätt störs om kvinnan är omgiven av flera personer och mycket teknologi.

Män förväntas vara med

I Sverige har de allra flesta födande kvinnorna med sig sin partner i förlossningsrummet. Sedan 1960-talet när papporna började göra entré på förlossningssalarna har utvecklingen gjort att männen idag oftast förväntas vara med. Och Nicole Silfverstolpe, chefsbarnmorska på Danderyds sjukhus, tycker att papporna fyller en viktig funktion.

– Våra partners är så inställda på att vara med ända från början. Och forskning visar att smärta minskar med hälften när man har med någon som man tycker om, säger hon.

På sina förlossningsförberedande kurser brukar hon betona att den som ska vara med ska vara en person som kvinnan litar på och som är det bästa stödet för henne. Det kan sedan vara partnern, en väninna, mamman eller någon annan.

– Men i 99 procent av fallen är det den blivande pappan, säger Nicole Silfverstolpe.

Sköter sig bra

Hennes erfarenhet är också att de sköter sig bra i förlossningsrummet.

– Men jag kan tänka mig att om pappan är väldigt orolig och om något avviker från det normala förloppet, då kan pappans misströst spä på kvinnans oro. Men det är inte vanligt i Sverige där papporna är väldigt delaktiga från början, säger Nicole Silfverstolpe.

ARTIKELN HANDLAR OM