Frosseri i nostalgi

Nu vill 70-talisterna gå vilse i sin barndom

1 av 2 | Foto: KENNETH THORÉN
Smak av 70-tal När 60-talisterna är nostalgiska om sin barndom kommer Staffan Westerbergs Vilse i Pannkakan upp som en favorit. När 70-talisterna tänker på sin barndom har saft i sirapsflaskor bilvit en symbol framför andra.
RELATIONER

Saft ur sirapsflaska.

Och en moviebox fylld med videovåld.

Sveriges 70-talister ger igen för gammal raketost.

Under lång tid har Sverige svämmats över av barndomsskildringar från 50-talet. Det är rackarpojkar med sidbena som lyssnar på Ingo-matcher på radion. När de inte mekar mekano mellan raketostmackorna. Eller spanar på grannfrun genom fönsterrutor som snart går i kras.

Till och med nostalgi kan bli mossigt. Nu är det dags för en ny generation: 70-talister som vill frossa i sin barndom på 80-talet.

Facbook-grupp

En pryl har blivit symbolen framför andra – sirapsflaskan.

– Den fungerade både i pulkabacken med choklad och till fotbollsträningen med saft, säger Johan Siwer i Kungsbacka, född 1978.

Han är en av mer än 17 000 svenskar som gått med i Facebook-gruppen ”Vi som fick saft i sirapsflaska när vi var små!”.

Annica Triberg, född 1960, är medförfattare till ”Nostalgiboken”. Den kom ut redan för nio år sedan, men har i år knoppat av sig i fyra skilda böcker för 50-, 60-, 70- och 80-talen.

”Den var äcklig”

Enligt Annica Triberg handlar det vi kallar nostalgi om en sorts melankolisk känsla att barndomslandet sakta faller i glömska. Den växer sig starkare med åren när vi får egna familjer.

–Boken om 90-talet måste nog dröja fem år till. Då har 80-talisterna blivit äldre och fått perspektiv.

Raketosten då? Enligt Annika Triberg den överskattad som nostalgisymbol.

– Ärligt talat var den ganska äcklig.

ARTIKELN HANDLAR OM