Mor & dotter väntar barn – samtidigt

Kim, 26, och hennes mamma Anette, 44, är bästa vänner – nu blir deras barn klasskompisar

Foto: Krister Halvars
När kommer lillebror? Kim (t h) var 20 år när hon fick sitt första barn. Sedan dess har hon varit mammaledig i sex år med tre flickor. Minstingarna Holly och Svala är ett och två år. Den 22 december är det meningen att de ska få en lillebror.
RELATIONER

Kim Nivrén, 26, och hennes mamma Anette, 44, är bästa vänner.

De pratar i telefon varje dag och lånar varandras kläder.

Till hösten ska de börja på samma utbildning.

Men först ska de föda barn — nästan samtidigt.

Foto: Krister Halvars
Mamma Anette, till vänster, är nu gravid samtidigt som dottern Kim.

Jättekul! Jätteroligt! Det bubblar av glädje och iver när mamma och dotter Nivrén ska berätta om sig själva. Och om hur det kommer sig att de båda två sitter där i soffan med putande magar i snarlika storlekar.

Om en dryg vecka väntas Kim föda sitt fjärde barn och i mars kommer Anettes femte. Två nästan jämngamla barn, den ena moster till den andra, och som – om Kim föder sent – förmodligen kommer att gå i samma klass i skolan.

– Det är bara en slump att vi får barn samtidigt. Jag var gravid först och sedan kom mamma och sa att hon också var det, säger Kim.

– Det är nog rätt typiskt oss.

I vår familj är vi ganska annorlunda med förhållanden och barn. Min mamma var 17 år när hon fick mig och jag har en sladdsyster som är tre år äldre än Kim, säger Anette och skrattar.

Har redan fyra barn

Egentligen hade hon inte tänkt att hon skulle ha fler barn. Hon har sedan tidigare, förutom Kim, döttrarna Kasandra, 21, och Stefanie, 13, och sonen Kenny, 23.

Men så träffade hon Gerry, som är 14 år yngre och då gick det som det gick.

– Jag tänkte att jag inte kunde blir gravid igen så det kom som en överraskning. En glad sådan, särskilt som min man inte har barn sedan tidigare, säger Anette.

Gillar teater och dans

Graviditeten har gått som på räls hittills och hon känner sig varken som 44 eller som mormor. Kim och hon är lika mycket kompisar som mor och dotter. De ringer eller sms:ar varandra varje dag och har flera gemensamma intressen. Båda brinner för konst, teater och dans och så gillar de att måla, pyssla och fixa gamla möbler. Men, när det verkligen gäller då går mammarollen först, betonar Anette.

– Jag kan vara riktigt hönsig också, till exempel när Kim och barnen är sjuka. Och när Kim var ensamstående med sin äldsta dotter fanns jag förstås där som mamma.

Kims tre flickor, Nowa, Svala och Holly är sex, två och ett år. Den nye familjemedlemmen, en lillebror, är beräknad till den 22 december. Han var planerad, även om det gick lite snabbare än förväntat.

Mammaledig i sex år

Trots sin ringa ålder är Kim den i släkten som varit äldst, 20 år fyllda, när hon fick sitt första barn. Alltsedan dess har hon varit mammaledig. Äldsta tjejen är på förskolan fyra timmar varje dag, medan de andra två är hemma med henne på heltid. Hon och sambon Stefan befinner sig mitt i småbarnslivets mest intensiva skede.

Ändå väljer de att höja ribban.

– Vi tycker att det är mysigt med en stor familj. Barnen kommer att ha jättestor nytta av varandra och jag tycker inte att det är särskilt jobbigt faktiskt. De är så lugna och snälla och sover bra på nätterna. De är när de är sjuka eller när man har bråttom som det kan köra ihop sig.

Familjen bor i en fyrarumslägenhet i Stora Skedvi, ett litet samhälle med cirka 2?500 bosatta, i södra Dalarna. Därifrån är det två och en halv mil till mamma Anette som bor i en etagelägenhet inne i Säter med Gerry, Kasandra och Stefanie. Varken Kim eller Anette har körkort, så de ses inte riktigt så ofta som de skulle vilja.

– Vi får förlita oss på våra bilkörande män eller åka buss. Jag bodde själv i fjorton år där Kim bor nu och åkte ofta kommunalt ensam med alla barnen när de var små. Man vänjer sig, säger Anette.

De ser fram emot att få vara mammalediga tillsammans och ser bara fördelar med att deras yngsta barn blir jämnåriga.

Lånar tjejkläder av Kim

– Det känns inte konstigt alls, bara roligt. Vi kan ju agera barnmorskor åt varandra, säger Kim.

– Och jag som väntar en flicka kan låna tjejkläder av Kim, säger Anette.

Som om det inte vore nog med att få barn samtidigt så har mor och dotter dessutom ett gemensamt projekt inför nästa höst. Tanken är att de ska gå en 40 veckor lång kurs och utbilda sig till lackerare.

– Det känns skönt att veta att man har en plan. Jag kan längta lite efter arbetslivet, att få komma ut och andas då och då, säger Kim, som förutom ett vikariat som bildlärare och några försäljningsjobb aldrig riktigt tagit sig in på arbetsmarknaden.

Hon tillägger:

– Min sambo är utbildad plåtslagare, så vem vet, i framtiden kanske vi kan öppna eget med både plåt och lack.

Även Anette har tillbringat många år hemma med barnen när de varit små. När Kasandra fick leukemi för tio år sedan jobbade både Anette och Kim som personliga assistenter, eftersom de inte ville ta in någon utomstående. Sedan två år tillbaka är Kasandra helt frisk från cancern.

Kan ni tänka er att skaffa fler barn sedan?

– Absolut! Fast inte på en gång. Både min man och jag vill ha en stor familj, säger Kim.

För Anette är det annorlunda.

– Nej, åldern sätter stopp för mig. Risken för att något går snett blir bara större och det skulle inte vara rättvist mot de andra barnen känner jag.

FAKTA

/Anette och Kim

Anette Nivrén

Ålder: 44.

Familj: Man, en son och tre döttrar.

Bor: Säter i Dalarna.

ANETTE: ”Vi har nog båda två en väldigt starkt modersinstinkt. Har man möjlighet att vara mycket med sina barn ska man ta den.”

Kim Nivrén

Ålder: 26.

Familj: Man och tre döttrar.

Bor: Stora Skedvi i Dalarna.

KIM: ”Jag känner mig aldrig fast eller uttråkad av att bo på landet och ha många barn. Jag håller mig sysselsatt och vill jag iväg så har ju barnen en pappa som kan ta hand om dem.”