Första barnet vid 18 – andra vid 40

Thyri, 40, har 22 år mellan sitt äldsta och yngsta barn

1 av 3 | Foto: Privat
Kärleken är densamma – men Thyri Traustadottir, 40, tycker att hon blivit en bättre mamma med åren. – Man är tryggare och har mer tid till barnen. Samtidigt är jag mer känslig. Jag har svårt att lämna de små en natt, jag vill inte åka på en kryssning utan dem, säger hon. Här med äldste sonen i lumpen, själv är Thyri gravid på bilden.
RELATIONER

Hon fick sitt första barn vid 18 – och sitt fjärde vid 40.

Mellan yngst och äldst i syskonskaran skiljer 22 år.

– Det är perfekt att skaffa barn i två omgångar. Jag har alltid velat ha jul med många barn, men hade inte orkat mer än två små samtidigt, säger Thyri Traustadottir.

Det händer att folk tror att hon skämtar, när Thyri Traustadottir, 40, mamma till Sandra, 2, och Alexander, snart 1, berättar att hon också har en vuxen son och en tonårig dotter.

– Thorvald föddes strax innan jag fyllde 19. Då var det aldrig nån som reagerade på att jag var en ung mamma. Men det var kanske lite annorlunda på Island på den tiden, många skaffade barn tidigt, säger hon.

Förste sonen var planerad

Förste sonen var helt planerad. Thyri Traustadottir hade flyttat hemifrån, jobbade och hade fast förhållande. Fem år senare kom dottern Berglind.

Men det var ett tufft liv i Akureyri. I långa perioder var hon ensam med barnen eftersom deras pappa var på sjön. Och så småningom uppfylldes drömmen om att flytta till Sverige, den Thyri haft sedan barndomens somrar hos sin moster i Småland.

– Jag längtade hit hela tiden. Tänk att kunna springa barfota på somrarna!

Efter en skilsmässa träffade hon sin nuvarande sambo och livet tog en ny riktning.

– Jag har alltid velat ha en stor familj. Och Nicklas som inte hade några, ville gärna ha barn. Det hade nästan börjat känns lite tomt utan små barn att ta hand om. Så det var bara roligt att börja om.

När Sandra föddes 2007 bestämde de sig ganska snabbt för ytterligare ett barn.

– Hon skulle bli som ett ensamt barn med oss två när de två stora vuxit upp, hur kul är det?

Kort tid mellan barnen

Thyri visste också säkert att hon ville ha nästa barn ganska snabbt. De två äldsta med fem år mellan sig hade aldrig riktigt det där utbytet av varandra som små.

– Thorvald har alltid tagit hand om och hjälpt sin lillasyster väldigt mycket. Men de lekte inte med varandra.

Nu är hon mammaledig i huset hemma i Hok och när tvååriga Sandra kommer hem från dagis blir lillebror Alexander lycklig.

– Man ser redan att de har börjat leka lite och ha utbyte av varandra.

Bättre mamma med åren

Själv tycker hon att hon blivit en bättre mamma med åren. Erfarenheten gör henne tryggare. När småbarnen blir sjuka är det inte samma överväldigande oro.

Dessutom finns det inte så mycket annat som hela tiden lockar.

– När jag var ung tänkte jag möjligen mer på mig själv. Det var mycket man ville göra, gå ut och festa och så. Nu är det mysigt att bara ligga i sängen och titta på den lille. Jag vet att tiden gå så fort, helt plötsligt är de tonåringar. Och då kan man inte vara med dem på samma sätt, säger Thyri Traustadottir.

Vilka är fördelarna med att vara en yngre mamma?

– Kärleken är densamma. Men man har nog lite närmare till leken som yngre. Då orkade jag spelar fotboll med barnen och hoppa och skutta. Nu är jag mer en av dem som planerar och tittar på.

FAKTA

Thyri Traustadottir

Ålder: 40. Yrke: Grafiker. Bor: Hok, Småland. Familj: Sambon Nicklas, barnen Thorvald 21 (jobbar just nu på Island), Berglind, 16, Sandra Louise 2, Alexander Mikael, snart 1.