Barn ringer Bris – även på julafton

Hjälptelefonen öppen alla dagar för första gången

RELATIONER

För första gången har Bris sin hjälptelefon öppen alla dagar över jul och nyår. Och de akuta samtalen från olyckliga barn kom även när Kalle Anka hälsade god jul i tv och jultomten stod på trappan hos många.

– Vi vet att helgerna är väldigt tuffa för utsatta barn i familjer som inte fungerar. Kompisar har rest bort och de blir väldigt isolerade, särskilt där det finns missbruk hos föräldrarna. Där förekommer ofta också misshandel och sexuella övergrepp, säger Cecilia Nauclér, presschef på Barnens rätt i samhället (Bris).

Under de timmar på julafton som hjälptelefonen var öppen fick de fem extrainsatta stödpersonerna ta emot 20 samtal från förtvivlade och ledsna barn.

”Tar jättemycket ansvar”

Barnen ringde för att tala om allt från föräldrars missbruk till kamratrelationer och skilsmässor.

– Barn tar jättemycket ansvar och får skuldkänslor, till exempel om de vet och tänker på att en förälder är ensam och ledsen på julafton, säger Cecilia Nauclér.

Samtalen är viktiga och blir ofta väldigt långa när det gäller de allra svåraste sakerna.

– Man ska komma ihåg att det är ett stort steg bara att ringa. Men barn är väldigt kloka, de behöver ofta bara få upp saker till ytan genom att prata och få bekräftat att de inte ska behöva ha det så där. Då vågar de också gå vidare och söka hjälp.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM