Ingen barnvagn blev godkänd

Konsumentverket testade tio barnvagnar – ingen fick godkänt

RELATIONER

Ingen barnvagn fick godkänt.

Det blev resultatet när Konsumentverket testade tio barnvagnar.

Samtliga vagnar hade allvarliga brister som gällde allt från klämrisk till icke-fungerande bromsar och trasiga handtag, skriver verket i ett pressmeddelande.

Enligt Konsumentverket skadas varje år mellan 600 och 700 barn så pass allvarligt på grund av dåliga barnvagnar att de behöver akut sjukvård.

Minska antalet olyckor

Undersökningen är genomförd i ett försök att minska antalet olyckor och få säkrare vagnar.

Men de tio kontroller som Konsumentverket nu har genomfört visar att få når upp till de ställda säkerhetskraven.

Bristerna i barnvagnsmodellerna är rapporterade till tillverkarna. Konsumentverket kommer att följa upp sina kontroller för att se till att det sker en förbättring.

Varierande grad

De barnvagnar som Konsumentverket testade och underkände är Baby Travel Komfort/Amsterdam, Brio Go, Crescent Diva, Emmaljunga Nitro City, Graco Freya, Kronan Duovagn, Nowalex Focus, Quinny Buzz med Dreami liggdel, Teutonia Spirit S3 och Urban Jungle Mountain Buggy.

Enligt Konsumentverket varierade allvarlighetsgraden på bristerna men samtliga vagnar hade brister. Särskild fokus i testerna låg på handtagens hållbarhet, barnvagnens stabilitet samt liggdelarnas bärhandtag. Företagen är informerade om bristerna och vissa har redan hunnit åtgärda bristerna, uppger Konsumentverket.

Överraskande dåligt

Barnvagnar är den produkt som Konsumentverket får in flest anmälningar om. Trots de höga anmälningssiffrorna var testresultatet överraskande.

– Vi trodde inte att det var så illa som det var, säger Anna Strandberg, utredare inom produktsäkerhet på Konsumentverket.

Exempel på brister som hittades i testerna var bromsar som inte fungerade på sluttande underlag, mycket allvarliga klämrisker med metall som sluter tätt mot metall vilket kan leda till amputerade fingrar och sitsar som inte sitter fast vilket kan leda till att barnet trillar ur och får fallskador.

Ser allvarligt på bristerna

Företaget Kronan Trademark AB tillverkar barnvagnen Kronan Duovagn, en av de som Konsumentverket fann brister på.

– Vi ser allvarligt på de anmärkningar vi har fått och vi har redan vidtagit åtgärder. Information har gått ut till våra kunder. De kommer att få ersättningsdelar som de lätt kan montera på barnvagnen för att åtgärda bristerna, säger företagets vd Maria Brunstedt till TT.

I dag kontrolleras säkerheten genom utmattningstester – att vagnarna testas mot förslitning om och om igen – och konsumenttester på företaget. Sedan anlitas externa företag för att testa säkerheten.

– Vi kommer att göra en inventering och sätta upp nya testrutiner. Det här ger mig en möjlighet till att förbättra mig. Vi vill självklart leverera bra och säkra barnvagnar.

FAKTA

De testade vagnarna

BabyTravel Komfort/Amsterdam

Brio Go

Crescent Diva

Emmaljunga Nitro City

Graco Freya

Kronan Duovagn

Nowalex Focus

Quinny Buzz med Dreami liggdel

Teutonia Spirit S3

Urban Jungle Mountain Buggy

TT