Ditt barn måste också deklarera

RELATIONER

Från nästa år kan ditt barn tvingas deklarera.

Nya skatteregler för fonder kan göra att ungefär en miljon minderåriga behöver fylla i en inkomstdeklaration.

– Bara våra kostnader för hanteringen kommer vara ungefär 45 miljoner kronor om året. Och därtill kommer besväret för alla föräldrar, säger Karin Sköld Berzelius på Skatteverket.

Foto: colourbox

Enligt ett regeringsförslag ska skatten för fondandelar flyttas från fonden till andelsägaren.

Det innebär att varje svensk som äger en fondandel behöver skatta för ett beräknat schablonvärde i samband med deklarationen.

– Det gäller alla investeringsfonder, svenska och utländska, säger Karin Sköld Berzelius, rättslig expert på Skatteverket.

Inte betala mer

Att skatten flyttas till den enskilda personen ska inte betyda att man betalar mer.

– Nej, teoretiskt ska man inte det. Idag betalar fonden skatten. Enligt det nya förslaget ska andelsägarna betala istället, vilket gör att din andel bli lite mer värd – men att du får skatta. Men eftersom det är schablonbeskattning kan det betyda att någon får betala lite mer och någon lite mindre, säger Karin Sköld Berzelius.

Barn under 18 år är även idag skattepliktiga. De allra flesta har dock inga andra inkomster än ränteinkomster från till exempel banksparande.

Då banken betalar in preliminärskatten direkt behöver ingen inkomstdeklaration göras.

– Barn taxeras maskinellt och får bara en slutskattsedel i augusti. Med det nya förslaget kommer alla barn som har fonder – eller egentligen deras föräldrar – att få göra deklaration på gula blanketter, säger Karin Sköld Berzelius.

Barnet riskerar skatteskuld

Om en förälder inte sköter deklarationen för barnen riskerar barnet få en skatteskuld. Belopp under 100 kronor behöver inte betalas in, men ackumuleras och krävs in när summan är över 100 kronor.

– Vi bedömer inte den risken som så stor. De allra flesta kommer att sköta det här. Men det blir ju mer besvär för föräldrar, säger Karin Sköld Berzelius.

Hanteringen med deklarationsblanketter med mera beräknas kosta Skatteverket 45 miljoner kronor om året.

I sitt yttrande till Finansdeparementet har Skatteverket föreslagit att personer under 18 år inte ska behöva skatta för fondinkomster under 800 kronor.

– Då kan ett barn i princip äga fonder för cirka 200 000 kronor utan att behöva deklarera, säger Karin Sköld Berzelius.