Var tredje förälder negativ till regnbågsfamiljer

Babyboom i HBTQ-världen

RELATIONER

Det pågår en babyboom inom HBTQ-världen.

Men svenskarnas attityder har inte förändrats i samma takt.

Var tredje förälder tycker inte att homosexuella ska få bli föräldrar.

Foto: colourbox

Någon officiell siffra på hur många barn som växer upp med homosexuella föräldrar finns inte.

Enligt Malinda Flodman på RFSL har antalet regnbågsfamiljer ökat kraftigt sedan även homosexuella kvinnor fick rätt till insemination med donerad sperma 2005.

– Det är helt klart en stor babyboom inom HBTQ-världen. Den fick fart i och med lagändringen men pågår fortfarande, säger hon.

Svenskarnas attityder hänger inte med

Däremot verkar svenskarnas attityder till regnbågsfamiljer inte hänga med i svängarna.

Enligt en undersökning som privata barn- och mödravården Mama Mia låtit göra bland 1000 föräldrar i hela landet visade det sig att nästan 4 av 10 svenskar – 37 procent – är emot att homosexuella får bilda familj.

Män är överlag mycket mer negativa än kvinnor – 55 respektive 24 procent.

Småland har den största andelen negativt inställda, 51 procent, medan stockholmarna är mest positiva. 34 procent tycker inte att homosexuella ska få skaffa barn.

”Många åker utomlands”

2005 fick lesbiska par rätten att insemineras med spermadonation. Tidigare reste många utomlands – bland annat till Danmark och Finland – för att få den hjälpen.

– Eftersom det ofta är långa köer till fertilitetsklinikerna i Sverige är det fortfarande många som åker utomlands, trots att det är mycket kostsamt, säger Malinda Flodman.

Homosexuella har också rätt att prövas för adoption. Problemet är dock att givarländerna sällan accepterar att adoptivföräldrarna är två män eller två kvinnor.

– Men de flesta barn som har homosexuella föräldrar har blivit till i en heterosexuell relation där någon av föräldrarna sedan kommit ut som homosexuell, säger Malinda Flodman.

ARTIKELN HANDLAR OM