”Ibland är det läskigt att ha havet så nära”

Föräldrarna Anna och Patrik Tornberg har satt upp benhårda regler för barnen

1 av 2 | Foto: Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
På gott och ont Anna och Patrik Tornberg, med barnen Elvin, 6, Vilma, 5, och Malte, 2, har sommarhus i Stockholms skärgård. Med havet inpå knuten finns det mycket att barnsäkra. ”Man har ju hela tiden i bakhuvudet att något kan hända”, säger mamma Anna.
RELATIONER

Ett sommarhus med havsutsikt och båtbrygga är en riktig sommardröm. Men därtill kommer många faror för en familj med tre små barn som inte kan simma. Men föräldrarna Anna och Patrik Tornberg har satt upp benhårda regler. Längre än till hallonbusken får barnen inte gå.

För drygt tio år sedan byggde Patrik Tornbergs föräldrar suteränghuset med tillhörande gäststuga på en brant och otillgänglig tomt på Tynningö i Stockholms skärgård. Patrik och hans fru Anna hjälpte till med bygget, snickrade och målade.

– Då hade vi inga planer på att skaffa barn och tänkte inte själva på att bygga barnsäkert, säger Anna Tornberg.

Men när en inspektör skulle godkänna byggplanerna var räcket runt den stora altanen för glest och dessutom flera meter från marken. Barn kunde ramla ner och slå sig. Då byggde Patriks föräldrar räcket enligt barnsäkerhetsreglerna.

Vänjer barnen vid havet

Runtom det i dag färdigbyggda gröna trähuset med vita knutar finns en lummig trädgård med höga björkar, tallar och vildvuxna buskar. En av hallonbuskarna, längs stigen till vattnet, känner barnen Elvin, 6, och Vilma, 5, mycket väl till. Längre från huset får de inte gå utan vuxet sällskap och flytväst. Tvååriga sonen Malte är fortfarande för liten för att lämnas utan uppsikt.

– Det har gått väldigt bra, Elvin och Vilma lärde sig snabbt. Men ibland är det läskigt att ha havet så nära ändå, trots gränser och regler – speciellt eftersom tomten är så brant, säger Anna Tornberg och tillägger:

– Men vi är noga med att vänja barnen vid havet. Både Elvin och Vilma har gått i simskola i år och kan nu simma lite grann. På semestern kommer de fortsätta i simskola, säger Anna Tornberg.

Försöker ha uppsikt

Eftersom familjen lånar sommarstället av Patriks föräldrar tycker de inte att de kan ställa samma krav på säkerheten där. I stället har de bättre uppsikt över barnen.

– Här ute har man ju hela tiden i bakhuvudet att något kan hända, och är kanske mer på sin vakt än hemma. Elvin och Vilma kan spela fotboll, leka i sandlådan och gunga själva, men vi har ju alltid koll på dem, säger Anna.

Men det finns andra viktiga barnsäkerhetsåtgärder. Nyligen var familjen ute på ön och barnen lekte i trädgården. Redan efter ett par dagar ute hittade de två fästingar på Vilma. Nu har hela familjen Tornberg vaccinerat sig och Anna och Patrik försöker vara noga med att kolla barnen efter lek i naturen.

– Dessutom är svärmor noga med att hålla gräset välklippt för att hålla fästingar och ormar borta, säger Anna.