Världens äldsta mamma döende

Blev mamma vid 70 års ålder – två år senare är kroppen slut

Foto: AP
Rajo Devi, 70, med lilla dottern och maken Bala Ram, 72, utanför National Fertility Center i Hisar, Indien, 8 december 2008.
RELATIONER

Rajo Devi var 70 år när hon födde sitt första barn.

Nu, 18 månader senare, kommer konsekvenserna av den kontroversiella befruktningen.

– Läkaren sa aldrig till mig att det kunde vara farligt att bli gravid i min ålder, säger hon till The Sun.

Naveen är i dag ett och ett halvt år gammal.

Hon är fortfarande medveten om att hennes mamma förmodligen har hållit henne för sista gången.

Rajo Devi, 72, har helt enkelt inte ork längre att bära sin dotter.

– Läkaren sa aldrig till mig att det kunde vara farligt att bli gravid i min ålder, säger hon till den brittiska tidningen The Sun.

Komplikationer

När hon var 69 år gammal tog hon och den två år äldre maken ett lån på 23 000 kronor för att bekosta en konstgjord befruktning.

För 18 månader sedan föddes dottern med kejsarsnitt och Rajo Devi blev världens äldsta förstföderska. Men det blev en förlossning med komplikationer. Rajo Devi drabbades av invärtes blödningar och hennes livmoder sprack.

Hon berättar för The Sun att hon aldrig lyckats återhämta sig efter de komplicerade operationerna.

– Jag var frisk innan det här, men nu är jag sjuk hela tiden. De sa att jag var tvungen att vila, men det är mitt jobb att mjölka bufflarna, säger hon till The Sun.

Första ord: mamma

Efter ett år blev smärtan så illa att hon inte längre kunde lämna sängen. Hennes 60-åriga syster har nu flyttat in med makarna för att ta hand om parets dotter.

– Hon bär in henne till mig så att jag får pussa henne och säga att jag älskar henne. Naveens första ord var ”mamma”, säger kvinnan till the Sun.

”Slipper skammen”

Läkaren som genomförde den kontroversiella befruktningen försvarar sitt beslut att låta 70-åringen bli mamma och säger att hennes krämpor inte har något med graviditeten att göra.

– Även om Rajos hälsa försämras så kommer hon i alla fall att dö i frid. Nu bär hon inte skammen att vara barnlös, säger han till the Sun.

En åsikt han verkar dela med den 72-åriga mamman.

– Vi har många släktingar som kommer ta hand om henne. Jag har drömt om att ha ett barn hela mitt liv. Det spelar ingen roll att jag är sjuk, för jag levde i alla fall tillräckligt länge för att bli mamma.

ARTIKELN HANDLAR OM