Gravida kvinnor varnas för lakrits

RELATIONER

Här är en dålig nyhet för gravida godisälskare: att äta lakrits under graviditeten kan göra barnen sjuka senare i livet.

Att gravida kvinnor får ett plötsligt sug efter godis är inte helt ovanligt. Men kanske att det är klokast att lägga band på sig när kroppen skriker efter lakrits.

Det sura beskedet ger en grupp forskare i Finland och England som undersökt hälsan hos 8-åriga barn.

Kan ge diabetes

Forskarna upptäckte att barn vars mödrar ätit mycket lakrits under graviditeten hade upp till en tredjedel gånger högre kortisolvärde än barn vars mammor inte ätit lakrits, skriver Daily Mail.

Kortisol är ett hormon som bland annat hjälper kroppen att hantera stress, men en långvarigt förhöjd halt leder till sämre immunförsvar och kopplas även till diabetes och övervikt.

Mindre än en pralin

Enligt studien räckte det med att mamman ätit så lite som ett halvt gram lakrits i veckan för att effekten på barnens kortisolvärde skulle uppstå. Ett halvt gram är mindre än en enda pralin engelsk konfekt.

Enligt forskarna är det själva smakämnet i lakritsroten som påverkar kroppens förmåga att reglera hormonnivåerna.

– För dem som äter mycket lakrits kan det vara en bra idé att skära ner under graviditeten, konstaterar Alexander Jones, en av forskarna bakom studien.