Så lyckas du som bonusförälder

Experten: ”Vänj dig vid att du alltid är nummer två”

1 av 2 | Foto: COLOURBOX
Gå lugnt fram Börja med att bli en vuxen kompis – inte en extraförälder. Jesper Juul tipsar om hur du lyckas när du träffar en partner med barn.
RELATIONER

Ny partner och två extrabarn på köpet.

Axlar du rollen som extramamma eller pappa?

Eller håller du dig i bakgrunden?

Danske författaren och familjeterapeuten Jesper Juul, aktuell med boken ”Bonusföräldrar – möjligheter och fallgropar” hjälper dig att lyckas som bonusförälder.

Det kan vara svårt att få relationen med en ny partner, som har barn sedan tidigare, att fungera. En stor utmaning ligger ofta i att från barnens sida bli en uppskattad familjemedlem. Barn har ofta svårt att inkludera en ny vuxen i sin familj.

– Ofta spelar det ingen roll hur mycket mammas nya kille än försöker. Hans ansträngningar blir ändå bara för mycket, säger Jesper Juul och fortsätter:

– Det allra vanligaste misstaget är just att den nya partnern vill bli accepterad av barnen, anstränger sig för mycket och går för fort fram.

Ge barnen tid

Jesper Juul betonar två viktiga saker att tänka på. Ha inga mål och ge barnen tid.

– Gå in i den nya familjen helt utan förväntningar, annars blir det farligt. Som bonusförälder är det lätt att pusha barnen för hårt.

Tips nummer två är att inte försöka vara någons förälder utan snarare en vuxen vän som finns där när de själva vill. I alla fall till en början.

– Det är alltid bäst att vara barnens kompis, snarare än en extra mamma eller pappa. De har ju oftast redan en mamma och pappa, även om de numera bor på olika håll. Barn som behöver en extra förälder brukar själva visa det tydligt, säger Jesper Juul.

Relationen kan ta tid

Det är inte bara för barnen det är svårt att vänja sig vid en ny familjekonstellation. Även för den nya partnern kan det vara svårt. Kanske går du från att inte ha några barn till att få två eller tre. Och kanske får du till och med tonårsbarn som du inte ens sett växa upp.

– Det är viktigt att förstå att man som partner till någon med barn sedan tidigare alltid kommer att vara nummer två och aldrig bli den viktigaste personen i dennes liv. Det kan vara väldigt svårt att acceptera men annars går det inte alls, säger Jesper Juul.

Expertens bästa tips – när du är ny i familjen

Tips ur boken ”Bonusföräldrar – möjligheter och fallgropar” av Jesper Juul.

Var deras vän.

Hoppa inte in i familjen och tro att du ska bli barnens extramamma eller -pappa. Börja med att vara deras vän. Då är chansen större att du vinner deras förtroende.

Ge barnen tid.

Relationen mellan dig och dina bonusbarn måste ske på barnens villkor. Pusha dem inte och gå sakta fram.

Skippa förväntningarna.

Försök att ha så få förväntningar som möjligt på hur det nya familjelivet ska bli. Ju fler tankar om hur det ska bli, desto större är chansen att ni alla blir besvikna.

Ange tonen i relationen.

Du är den vuxna i relationen, då bär du också ansvaret för vilken relation ni ska ha. Ju ärligare, konkretare och personligare du är från början desto bättre är utsikterna för framtiden.

Leta efter gemensamma intressen.

När vuxna lär känna varandra letar vi efter gemensamma intressen. På samma sätt vinner du bonusbarnens respekt.

Acceptera att du är nummer två.

Du är den din partner älskar men du är inte den allra viktigaste personen i hans eller hennes liv. Vänj dig tidigt vid tanken.

ARTIKELN HANDLAR OM