”Ska ni bara ha ett barn?”

Flerbarnstjatet har blivit många föräldrars mardröm

Foto: Foto: ULF HÖJER
”ALLA är på oss om att skaffa ett syskon till Olivia”, säger Tanja Dyredand, som i mångas ögon ”bara” har ett barn.
RELATIONER

”När ska ni ha barn nummer två då?”

Den frågan får många föräldrar slängd i ansiktet.

För omgivningen nöjer sig inte med ett barn. De väntar redan på syskonet.

Malin Alfvén.

Barn- och föräldrapsykologen Malin Alfvén har mött dem – föräldrarna som har gått igenom en graviditet, en svettig förlossning och hamnat mitt i en helt ny bebisvärld. De som ändå inte har jobbat tillräckligt, enligt omgivningen. Folk runt omkring vill ha mer, de vill ha fler barn!

Svårt att knyta an

– Det är väldigt vanligt att föräldrar känner påtryckningar. Och det finns olika anledningar till att föräldrar inte vill ha fler än ett barn. En del har bestämt sig för ett, en del kan inte få fler och en del par är oense – den ena vill ha ett barn, den andra fler.

Malin Alfvén har ett enda tips till föräldrar som känner påtryckningar utifrån:

– När de får frågan ”nu är det väl snart dags för nästa?” är det bästa svaret: ”Nä”. Kort och gott. Var bara tyst sen. Det funkar så bra.

Barn då, mår de bättre av att ha syskon?

– Om föräldrarna tycker att det är bra för barnet med syskon, då är det bra. Jag minns en kvinna som skaffade ytterligare ett barn efter påtryckningar från släkten och det tog tid för henne att knyta an till den babyn.

”Förklara dig inte”

Enligt Statistiska Centralbyråns senaste siffror, från 2009, är ett eller två barn vanligast i familjer. 1,74 barn för att vara exakt.

– Vi människor vill så gärna vara som alla andra. Vi drömmer om två barn, gärna en flicka och en pojke, säger Malin Alfvén.

– Graviditeter och barn har blivit allas angelägenhet och folk kan fråga om massa, ganska intima, saker. Men som förälder behöver du inte alltid förklara dig, varför du till exempel har valt att ha ett barn. Tänk på det, säger hon.

FAKTA

Tanja Dyredand, 37: Det räcker bra med ett barn

Under ett möte frågade en obekant kvinna Tanja Dyredand, 37, hur många barn hon har. Svaret: dottern Olivia, snart elva år.

Kvinnan ojade sig och undrade om inte Tanja ska skaffa ytterligare ett barn snart – hon som närmar sig 40.

– De är på mig hela tiden. Inte bara familj och vänner, utan alltså folk som jag aldrig har träffat tidigare. Jag blir ställd varje gång, för det känns väldigt privat, säger Tanja Dyredand.

Hon är väldigt lugn i all bebispåtryckning. Hon beskriver sig själv som en diplomatiskt lagd person, som kan svara folk med att ”det räcker jättehärligt med ett barn”. För hon tycker det. Men skulle det komma ett syskon till Olivia, så – ”blir det så”.

– Vi kämpar inte aktivt för det, men har absolut inte stängt dörren, säger hon.

”Är det inga syskon på väg?” och ”Ska ni verkligen vänta så länge?”, är två vanliga frågor som hon får, och har fått sedan Olivia var tre, fyra år.

Maken slipper frågor

Olivia är Tanjas dotter i ett tidigare förhållande.

Nu är Tanja gift med Joakim, som ofta tar med Olivia till jobbet. Tanja och maken har konstaterat att det bara är Tanja som får frågorna, aldrig Joakim.

”Det finns hjälp”

– Killar ställer inte så privata frågor till varandra, de petar inte i varandras sexliv. Mig frågar ofta kvinnor i fertil ålder. Det finns ingen privat sfär kring barnafödandet, inga skrupler. Jag har till och med fått höra att ”du vet väl att det finns hjälp” från folk jag inte känner. Attityden är att två barn, det är bra. Det är konstigt med bara ett.

Namn: Tanja Dyredand.

Ålder: 37 år.

Bor: Villa i Örby, utanför Stockholm.

Familj: Olivia, elva år, maken Joakim, motorjournalist.

Yrke: Frilansjournalist, bloggare på ekostil.se och kommunikatör.