”Akta, lilla vän, allting är farligt”

Efter curlingmammorna – nu kommer de överbeskyddande bomullsföräldrarna

RELATIONER

Efter curlingmammor och -pappor: nu kommer bomullsföräldrarna.

De nöjer sig inte med att sopa banan åt barnen. De lindar in dem i bomull.

– Om barn inte får lära sig ta motgångar, slungas de ut i de sena tonåren och 20-årsåldern utan att kunna ta hand om sig själva, säger en expert.

Foto: colourbox

Den brittiska organisationen Children´s Society har frågat 2 000 barn i åldern åtta till femton hur nöjda de är med sina liv.

Undersökningen visade ett många barn önskar att de vore mer självständiga och hade större inflytande över sitt eget liv.

– Idag översvämmas vi av råd om hur man uppfostrar sina barn på rätt sätt. Så det är inte konstigt att föräldrar känner sig osäkra och överkompenserar genom att bli överbeskyddande, säger psykologen Kairen Cullen till tidningen Daily Mail.

Oron växer med åren

Penny Nicholls, chef för Children´s Society, menar att barn måste lära sig att ta ansvar och vissa risker.

– Att hantera motgånger och besvikelser bygger upp en motståndskraft och är en viktig del i att växa upp. Om barn inte får lära sig det, kastas de ut i de sena tonåren och 20-årsåldern utan att kunna ta hand om sig själva, säger hon till Daily Mail.

Studien visade också att många barn oroar sig för framtiden.

Och oron växer med åren.

– Föräldrar behöver stöd för att inte föra över sin oro på barnen. Och barnen måste få möjlighet att prata om sin oro med vuxna som bryr sig om dem, säger Kairen Cullen.

”Tendens att revoltera”

En annan psykolog, Dirk Flower, säger till tidningen att överbeskyddade barn har en tendens att revoltera när de får smaka på självständigheten.

– När de ska sköta sig på egen hand, till exempel när de börjar på universitetet, blir helt skogstokiga i ett år eller så. Då måste de undersöka allt de inte har fått lov att göra, säger han.