Flicka eller pojke – allt fler vill välja

Svenska par åker utomlands och betalar för att få ”rätt” kön på barnet i magen

RELATIONER

Flicka eller pojke?
Allt fler vill veta könet på barnet i magen.
Men alla nöjer sig inte med ett extra ultraljud.
Svenska par åker utomlands och betalar för behandlingar som ska se till att det blir ”rätt” kön på barnet i magen.

Foto: Colourbox

Idag finns teknik som gör att det går att välja kön på sitt barn – före graviditeten.
Metoden finns också i Sverige – men används bara om det finns risk för vissa svåra ärftliga sjukdomar, som Huntingtons sjukdom.
Men på privata kliniker i bland annat USA går det att betala för att förvissa sig om att få ett barn av önskat kön.

Väljer "rätt" kön

Paret genomgår samma procedur som inför en vanlig provrörsbefruktning, IVF. Genom att könstesta alla embryon i laboratorium, kan ett embryo med ”rätt” kön sedan föras in i livmodern.
Metoden kallas PGD, preimplantatorisk genetisk diagnostik, och görs på privata kliniker i flera delstater i USA samt i bland annat Ryssland, Tjeckien, Cypern och Jordanien.
På fertilitetskliniken Tyler Medical Clinic i Beverly Hills, USA, uppger man att det görs två, tre PGD-behandlingar i månaden.

– På många håll i Europa finns etiska invändningar mot det här, men jag är glad att vi kan erbjuda den här behandlingen. Folk aborterar foster för att de tycker att de har fel kön: för mig är det mer oacceptabelt, säger doktor Peyman Saadat på kliniken till tidningen Daily Mail.

99 procents tillförlitlighet

Paren som blir gravida efter PGD får med 99 procents sannolikhet det önskade könet.
Enligt Peyman Saadat söker sig många brittiska par till kliniken. I Storbritannien görs PGD, liksom i Sverige, endast av medicinska skäl.

Även svenska par vänder sig till utländska kliniker för att kunna välja kön.
På olika föräldraforum på nätet går det att följa diskussioner mellan föräldrar som vill göra eller har gjort IVF med könsbestämning utomlands.
– Det var verkligen värt varenda krona och jag är så glad att jag verkligen vågade ta steget att åka, jag tro att det är vanligt att det bara stannar vid drömmar. Men det är en dröm som kan bli verklighet. För mig blev den det och kan bli det för er också, skriver en mamma, som anlitat en klinik i Tjeckien, på forumet på Familjeliv.
 

Tipsar om budgetlösningar

Hon tipsar också hur man får ned kostnaderna som annars kan rusa iväg över omkring 50 000 kronor.

– Ni kan göra alla ultraljud och provtagningar här i Sverige. Ring en läkare som arbetar med IVF, inte en klinik för de vill oftast inte ha att göra med patienter som ska utomlands. All medicin går på högkostnadsskyddet, skriver hon.

I vissa fall handlar det om par som ändå behöver genomgå IVF och därför tycker att de kan passa på att välja om det ska bli en flicka eller pojke.

Men för många handlar det enbart om önskan om ett visst kön. Många är mammor som har en eller flera söner och vill ha en dotter.
– Visst är det jobbigt att detta är så fruktansvärt tabu. Jag önskar innerligt att jag kunde vara "nöjd", att det räckte med den enorma kärlek som jag känner för min man och mina fina söner. Det handlar ju inte om sönerna, det handlar ju om flickan som inte blivit, skriver en annan mamma på Familjeliv.
 

FAKTA

/PGD

PGD, preimplantatorisk genetisk diagnostik, innebär att man gentestar ett embryo före graviditeten och kräver därför en provrörsbefruktning, IVF.
I Sverige och många andra länder används metoden enbart för att hitta vissa svåra ärftliga sjukdomar. PGD av ”sociala skäl”, alltså att man gärna vill ha en flicka bara för att man har en eller flera söner sedan tidigare, är alltså inte tillåtet.
PGD görs på Karolinska sjukhuset i Stockholm och Sahlgrenska i Göteborg.