Addar du ditt barn på Facebook?

RELATIONER

Tre av fyra svenska högstadiebarn har profiler på sociala nätverkssajter.
Och på Facebook stöter de plötsligt på – mamma.
Men ska man vara vän med sitt barn på Facebook?
– Nej. Jag vill inte vara kompis med mina barn, jag vill vara en vuxen förälder, säger tvåbarnsmamman Åsa.
– Jag ser bara fördelar. Facebook är relationsstärkande och generationsöverskridande, säger Katarina Rosengren Falk, mamma till två tonåringar.

Foto: colourbox
– Pelle, adda mig nu då! – Jag vill inte. – JO!

Plötsligt dyker de upp på Facebook – de egna barnen.
Och många föräldrar är vänner med sina söner och döttrar.
Men är det ett bra sätt – eller ska man skilja på att vara förälder och vän?
Katarina Rosengren Falk, idéhistoriker vid Stockholms universitet, är mamma till en 20-åring och en 16-åring – och vän med båda på Facebook.
– Att jag är en ganska ung förälder påverkar säkert min relation till mina barn på Facebook. Jag är ganska aktiv där och delar en del intressen med mina barn. Jag är också vän med många av barnens kompisar, säger hon.

Ser bara fördelar

Katarina Rosengren Falk ser egentligen bara fördelar.
– Det är generationsöverskridande och kan vara relationsstärkande – om båda parter sköter det med stor integritet. Jag brukar fråga om det är okej att tagga dem på en bild till exempel, säger hon.
När hennes äldste son började röra sig ute på nätet – före Facebook fanns –, upplevde hon att det var en hårdare miljö med en del mobbing och annan press på unga.
Idag menar hon att det är bättre, delvis på grund av vuxennärvaron.
– Sedan är det klart att det finns en social press och stress på Facebook, det ska pumpas ut bilder och det ska ”likas”. Det är något som drabbar ungdomar ännu hårdare och därför är det så viktigt att som förälder vara medveten om hur sociala medier funkar, säger Katarina Rosengren Falk.

Censurerar sig inte

Samtidigt, menar hon, måste man acceptera att barnen använder sig av de nya sekretessmöjligheterna och döljer vissa saker för föräldrarna.

Å andra sidan kan dina barn också följa dig på Facebook. Finns det något du undviker att skriva eller göra på nätet för att de finns där?
– Jag censurerar mig inte på grund av mina barn, utan mer på grund av att jag inte vill dela allt med andra. Jag försöker ha hög integritet i sociala medier, säger Katarina Rosengren Falk och tillägger:
– Men de är faktiskt ganska ointresserade av vad jag gör på Facebook.

”Vill vara en vuxen förälder”

Åsa, mamma till en 10-åring, tycker att hennes dotter är för liten för att vara med.
Men hon hade ändå inte velat adda henne på Facebook.
– Jag vill vara en vuxen förälder, inte bara en kompis. Jag vill inte heller vara kompis med mina föräldrar på Facebook.
Dessutom ser hon vissa möjliga problem.
– Jag skulle absolut vara tvungen att censurera vad jag skriver om jag var vän med min dotter. Det är så lätt att glömma sig och skriva massa sex- och liggskämt, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM