Hon kallas ”Världens sämsta mamma”

Nu ska Lenore, 51, coacha curlingföräldrar i tv-program

Foto: Foto: TLC
Lär föräldrar släppa taget Lenore Skenazy lät sin nioårige son åka tunnelbana själv och skrev en krönika om det i tidningen. Kritikstormen lät inte vänta på sig och hon kallades bland annat för världens sämsta mamma.
RELATIONER

Amerikanska kolumnisten Lenore Skenazy lät sin 9-åriga son åka ensam ­på tunnelbanan i New York.

Då rasade föräldrar och barnpsykologer i hela USA och kallade henne för ”världens sämsta mamma”.

Nu får hon sitt eget tv-program – där hon ska lära oroliga mammor och pappor att curla mindre.

– Allt för många virar in barnen i skyddande bubbelplast.

Foto: Foto: TLC
Lenore & sonen Izzy.

När sonen tjatade om att få åka tunnel­bana själv övervägde mamma Lenore Skenazy noga. Till slut försågs han med en biljett, en mobiltelefon och en 20 dollar-­sedel och blev ivägsläppt.

Lenore, som arbetar som skribent, berättade om sonens lyckade äventyr i en ­kolumn i The New York Sun. Reaktionen – en störtflod av kritik, som bara växte.

Psykologer attackerade henne i direktsänd tv och upprörda föräldrar ringde hem till henne och väste att ”sådana som hon inte borde få ha barn”.

– Jag kunde inte förstå det. Jag är en ­säkerhetsnörd, en försiktig mamma som alltid tar det säkra för det osäkra, säger hon till  Aftonbladet i den enda intervjun hon ger i svensk media.

Egen väg

Lenores inställning är att låta barnen gå sin egen väg – även om det innebär att misslyckas, slicka sina sår och resa sig på nytt.

– De säkraste barnen är de som är mest självständiga. Föräldrars uppgift är att ­stärka sina barn och få dem att växa – inte att trycka ner dem. En del barn förlorar sin barndom för att föräldrarna är för över­beskyddande, säger Leonore Skenazy.

Nyheter är det ovanliga

De olyckliga historier som föräldrar räds av på nyheterna är bara undantag som bekräftar regeln, enligt Skenazy.

– Samhället är inte farligt. Det är de tråkiga och fruktansvärda sakerna som vi ser på tv som hör till ovanligheterna – det är ­därför de fångas upp som nyheter. New York, där jag bor, har aldrig varit säkrare än i dag, men vi lever i ett över­beskyddande samhälle, säger Lenore.

Sedan uppståndelsen har hon skrivit ­flera omdiskuterade föräldra­böcker och startat en mammablogg om att våga släppa taget. Nu leder hon det brittiska ­tv-programmet ”Världens sämsta mamma” som har sverigepremiär i januari.

I ett ­avsnitt träffar hon föräldrarna Eric och Paulina vars 10-åriga son inte har lärt sig att äta med bestick ­eftersom de är ­rädda att han ska skära sig.

Får inte cykla

– Hans nojiga mamma är så rädd att han ska ramla att han aldrig fått lära sig att ­cykla och hon badar honom själv varje kväll så att han ska bli ordentligt ren, säger hon och fortsätter:

– Min uppgift är att befria de här bubbelplastskyddade barnen och hjälpa mammor och pappor att bli bättre föräldrar, säger Lenore Skenazy.

FAKTA

Leonores tips: Så curlar du mindre

1 Skräms inte av ­nyheterna

Nyheterna gör dig ofta rädd i onödan. I de allra flesta fall är det säkert för barnen att gå hem själva från skolan, ­vara ensamma hemma och gå över ­gatan. Kom ihåg att det är undantagen som tar sig till nyheterna.

2 Stäng av mobilen

Hur klarade man sig förr när mobiltelefonen inte fanns? Lämna telefonen hemma en dag så att ditt barn får lära sig att ta kloka och ansvarsfulla beslut själv utan att rådfråga dig. Det skapar ett ömsesidigt förtroende och en glädje i att bestämma själv. Oftast går det alldeles utmärkt.

3 Turas om att ­passa barnen

Det behövs inte sex oroliga föräldrar för att vänta på barnen efter skoldagen eller fotbollsträningen. Turas om att passa barnen och lita på att andra kan ta hand om dem. Varje barn behöver ingen individuell livvakt.

4 Distansiera dig och tänk en extra gång

Riskerna är ofta färre än vi tror. Ta ett steg tillbaka och rannsaka dig själv – vad är det värsta som kan hända? Kanske behöver det inte bli så eländigt och kanske kan allt gå över förväntan. Då har du lärt dig vad ditt barn klarar på egen hand även nästa gång.

5 Tänk på din egen barndom

Fundera över vad du själv fick göra som barn. Några av dessa minnen är förmodligen dina lyckligaste. Barn behöver testa sig fram och klara av saker på egen hand. Det är en del av en barndom alla förtjänar. Ge dem den chansen.

6 Tygla din oro

Att känna sig nervös är en naturlig del i rollen som förälder när din son eller dotter gör något för första gången. Men det är ditt ansvar som förälder att se till att den där ”första gången” blir av ändå. Låt inte din rädsla stå i vägen för barnets utveckling och byggande av självständighet.

Fakta

Namn: Leonore Skenazy. Ålder: 51. Bor: New York, USA. Gör: Kolumnist, författare till böcker om barnuppfostran. Familj: Make och två tonårssöner. Aktuell: ”Världens sämsta mamma” har sverigepremiär 18 januari på kanal TLC.