Skillnad att göra slut i den moderna tiden

Läs Daniel Pernikliskis krönika

RELATIONER
Foto: Foto: BÖRJE THURESSON
Daniel Pernikliski.

Senast jag var med om ett relationsuppbrott var facebook ingen stor grej i Sverige, så jag kan bara försöka föreställa mig hur det är att göra slut i den moderna tiden.

Att det är en skillnad är dock klart, eftersom det inte går att isolera sitt liv från sina föredettingars på samma sätt som tidigare. Även om man rensar bort sitt ex med tillhörande släkt från Facebook, finns ofta en uppsjö av gemensamma kontakter kvar i alla fall. Visst kan man plocka bort dem också om man tycker att det är en bra idé, men det hindrar ju inte dem från att hålla kontakten med varandra på egen hand.

Hur man än beter sig kommer ett före detta pars respektive bekantskapskretsar att vara mer sammanflätade nu än de var förr. Att knyta och behålla kontakter är ju liksom hela poängen med de sociala medierna och det är klart att det inte går att knyta upp allt i en handvändning. Och varför skulle man vilja göra det?

Ett uppbrott kan vara ett enormt slöseri med vänskap och känslor redan som det är. Från en dag till en annan blir den människa man har varit närmast den man håller längst ifrån sig. Det är sorgligt, eftersom man får anta att det finns mycket kvar som är bra även om det inte är tillräckligt bra för att man ska vilja vara ihop. Men visst, man behöver säkert ett litet avstånd till sitt ex för att komma vidare, men att därifrån göra slut med allt som har kopplingar till sin förra partners liv, är bara löjligt och onödigt.

Man får tänka sig för lite extra bara, vad man skickar till vem och så vidare. I gengäld blir det lättare för de som faktiskt gillar varandra att fortsätta att hålla kontakten.

Det kan ju inte vara dåligt.