Finns en rejäl hacka att tjäna - för samhället

Läs Daniel Pernikliskis krönika

RELATIONER
Foto: Foto: BÖRJE THURESSON
Daniel Pernikliski.

Internets betydelse för barn och ungdomar är svår att överskatta. Vilket intresse man än har kan man vara säker på att det går att hitta andra som delar det på internet. Det är som en gigantisk ungdomsgård med plats för subkulturer och oliktänkande.

Som potentiell problemhanterare är det ovärderligt. Någon som är ensam eller mobbad i skolan och av förklarliga skäl inte kan ventilera sin smärta med någon på skolgården, kan göra det på internet. Här kan man ta upp en miljon problem som man inte skulle våga prata med sina klasskamrater om.

Det svåra är säkerheten. Om man blottar sig på fel forum finns risken att man bara gör allt värre, eftersom internet är en arena som är öppen även för mobbare. Men ett socialt forum som verkar ha lyckats, med både säkerheten och det flitiga diskuterandet av allt mellan himmel och jord, är KP-webben.

Man kan förstå hur framgångsrikt sajten har fungerat på de protester som har utbrutit i samband med beskedet om att Bonnier ska lägga ner tjänsten inom kort. Barnen har samlat in namnunderskrifter och några har skrivit brev till Fredrik Reinfeldt.

Det här borde verkligen tas på allvar, eftersom det är så uppenbart att forum av det här slaget fyller en viktig social funktion. Och det finns helt säkert en rejäl hacka att tjäna på det. Kanske inte för vinstdrivande företag, då skulle nog inte Bonnier välja att lägga ner tjänsten, men för samhället.

Kostnaden för att driva en mötesplats av det här slaget måste vara en fis i rymden mot vad det kostar att inte göra det. Varje vecka skrivs 40000 inlägg i KP:s diskussionsforum.

En ganska rejäl avlastning för både BUP och BRIS vågar jag gissa.