Klicka hem en pappa på nätet

Etnologen: "Bara en tidsfråga innan det är möjligt i Sverige"

Foto: Colourbox
RELATIONER

Kärnfamiljen, finns den längre?

I dag kan man välja adoption och spermadonation, och barn med två mammor är lika normalt som att ha fyra styvsyskon.

Nu kan till och med singlar skaffa barn – på nätet.

Många hittar i dag sin partner på en dejtingsajt, och det finns olika nischade sajter för till exempel sportintresserade eller ensamstående föräldrar. Den senaste trenden tar det steget längre. Amerikanska sajten Modamily riktar sig till singlar som vill skaffa barn – men som saknar en partner.

På sajten lägger du upp en profil precis som vanligt, och så matchas du med en partner som har samma värderingar och syn på familj som du. Allt med målet att ni sedan ska skaffa barn ihop. Ett barn som ni uppfostrar tillsammans – men utan att vara ett par.

Än så länge finns sajter av den här typen i USA, England och Israel, men enligt etnologen och trendanalytikern Ida Hult är det bara en tidsfråga innan den första svenska varianten dyker upp.

– Vi har en ganska liberal syn på familjen i Sverige och vi är vana vid olika typer av familjekonstellationer med samkönade föräldrar, plastpappor och styvsyskon. Det finns inga kulturella hinder till att en sådan sajt inte skulle kunna funka lika bra här, säger hon.

Enligt Ida Hult kan det här sättet att skaffa barn passa de flesta, inte bara dem som har svårigheter att bilda familj av olika skäl.

– Valmöjlighet är viktigt i dag. Vi vill själva bestämma hur och när vi gör det mesta, från hur vi bor och vilka köksluckor vi ska ha till när vi väljer att bilda familj. Så varför inte klicka hem en pappa på nätet när det passar.

Men det finns risker med att bilda familj på nätet.

I en traditionell kärleksrelation så känner man oftast varandra ganska bra innan det börjar bli dags att skaffa barn, men att bilda familj med en främling – även om era profiler matchats ihop på en sajt – kan vara ett vågspel.

– Det är viktigt att verkligen lära känna personen och att vara kritisk. Vem som helst kan ju ljuga på nätet, och visar sig den du skaffat barn med vara en helt annan person så kan barnet drabbas, säger Aftonbladets relationsexpert Eva Rusz.

Det bästa sättet, enligt Eva Rusz, är att börja med att bygga upp en ordentlig kompisrelation först. Lär känna släktingar, kompisar och försök ta reda på om personens värderingar och åsikter i verkliga livssituationer motsvarar det som står i profilen på sajten.

– Låt det gå minst sex månader innan ni hoppar i säng!

Cecilia Billgren