Teraputen: Det kan bottna i en osäkerhet på sig själv

RELATIONER

Du är kär, ni är ihop och du börjar längta efter tillökning– men din partner säger blankt nej.

Ett problem som är långt från sällsynt.

– Det kan bottna i en osäkerhet på sig själv som förälder – eller en osäkerhet på relationen, säger familjerådgivaren Sverker Wadstein.

Foto: Foto: OSKAR LÜRÉN
Sverker Wadstein, familjerådgivare, ger tips på hur barnkrisen kan hanteras inom förhållandet.

En av er vill – den andra tvekar, eller till och med vägrar. Att befinna sig i olika faser när det gäller barnfrågan är inte ovanligt. Problemet nådde nyligen löpsedlar världen över, då en av orsakerna till kändisparet Katy Perry och Russell Brands skilsmässa uppgavs vara just att Brand ville ha barn – medan Perry ville vänta.

För oavsett hur väl en relation fungerar i övrigt kan ett så pass grundläggande problem innebära stora barriärer er emellan.

– Jag ser ingen anledning att vänta med att prata om det, när förhållandet är fast och man känner att ”nu är det vi två”. Ämnet framtid, och att dela med sig av sina drömmar, är en jätteviktig del av en relation, säger familjerådgivaren Sverker Wadstein.

”Viktigt att lyssna”

Han poängterar att det viktigaste är att försöka respektera och förstå vad känslorna bottnar i. Varför man vill ha barn, eller varför man inte vill det. Och Sverker Wadstein tror inte det handlar så mycket om bekvämlighet eller ekonomi, även om det antagligen finns lika många skäl som det finns människor.

– Min erfarenhet är att det ofta beror på en osäkerhet på sin egen förmåga att räcka till som förälder. Det är inte alltid den osäkerheten syns på en gång, och därför är det viktigt att lyssna in varandra och inte bara bli arg och utageran de i sin besvikelse, säger Sverker Wadstein.

Längtan är starkare

Hans råd är att fundera över sina egna känslor – hur viktigt är det här för mig? För många av oss är det en stor och viktig fråga, och då finns skäl att överväga sin relation. Besvikelsen hos den som blir ofrivilligt barnlös kommer annars alltid att finnas kvar, och riskera att förvandlas till bitterhet. 

– Tro inte att det löser sig av sig självt, oftast ändrar man inte uppfattning bara för att det går mer tid. Men om man tar hjälp och pratar igenom det så finns det stora möjligheter att hitta en lösning.

Och lösningen som Sverker Wadstein ser som vanligast är att man kommer fram till att man ska försöka få barn. På något sätt är längtan att få barn starkare än oviljan, menar han.

En annan vanlig anledning till tvekan är att man är osäker på relationen – en osäkerhet som kan finnas från båda håll. Är förhållandet tillräckligt starkt? Man tvivlar, men vågar inte förändra relationen. Eller så vågar man inte bryta upp eftersom man vet vad man har, men inte vad man får.

– Det här kan vara ett tydligt tecken på i vilket skick relationen är. Känner jag verkligen att jag vågar satsa på det här med barn? Annars kanske det är de tankarna du behöver gå till botten med.

FAKTA

Råd till er som är splittrade i barnfrågan

1 Lyssna till den andra och låt honom eller henne prata till punkt. Var nyfiken och intresserad av orsakerna bakom den andras beslut eller tankar.

2 Respektera varandra och försök förstå den andras motiv. Avfärda inte den andra, försök gå till botten med vad ni gemensamt skulle kunna förändra eller påverka.

3 Prata tillsammans med en utomstående part, kanske en vän eller släkting, som ni båda har förtroende för. Om ni inte kommer

vidare – sök hjälp hos en familjerådgivare.