”Katja är mitt livsprojekt”

RELATIONER

Att Katja, 10, lyckas som supermodell är mamma Jelenas högsta dröm.

I TV3:s dokusåpa "Mammor och minimodeller" får vi följa hur Katja och andra flickor drillas till stjärnor. Och programmet har orsakat tittarstorm.

– Redan som gravid drömde jag om att ha en barnstjärna. Jag är övertygad om att Katja är vår nästa stora stjärna.

Foto: Foto: TV3/Johnny Wohlin
Jelena och dottern Katja

I USA har fenomenet med barnmodeller och påhejande mammor funnits i många år. Nu växer det kontroversiella fenomenet även i Sverige. I programmet "Mammor och minimodeller" följer vi sex mammor och deras döttrar.

Under ett par veckor lär de sig att gå på catwalken, posera framför kameran och att föra sig på scenen – allt för att öka chansen att få arbeta som barnmodeller.

Men Katja har redan vanan inne. Långt innan hon kunde gå tog hon steget in i modellbranschen – med mamma Jelenas hjälp.

– För mig är det jätteviktigt att Katja är framgångsrik. Hon är mitt livsprojekt, jag lever för henne. Mitt absolut största intresse är Katja och hennes liv.

Har höga krav

Inför första avsnittet gick de till en frisör där Katja fick slingor i håret och sminkades.

– Jag har bara ett barn och alla våra pengar går till henne. Varje månad spenderar vi 5 000- 6 000 på Katjas modellande, men vi får ju också in en del pengar, säger Jelena och fortsätter:

– Det är roligt att lägga pengar på hennes skor, kläder och smink. Hon är ju min docka.

Under programmets första fotografering sprang Katja gråtandes ut. Efteråt fick Jelena hård kritik av modellskolans lärare Angela Weihs. Hon tyckte att Jelena pressar Katja för hårt.

– Jag får ofta höra att jag älskar henne för mycket och pushar henne för hårt. Men det tror jag inte. Jag är uppvuxen med en likadan mamma och älskar henne fortfarande, säger hon och fortsätter.

– Många säger att jag gör Katja en otjänst men vi får väl se vem som har rätt när hon är 20.

”Är ett viktigt stöd”

Det är inte bara inför den blivande modellkarriären som höga förväntningar vilar på Katja. På fritiden rider hon, går hos en sångpedagog och spelar piano. Snart spelar hon också gitarr och tränar friidrott. Och trots att Jelena lät Katja ta ett uppehåll från den vanliga skolan för att gå i modellskola är den ordinarie utbildningen viktigast.

– Jag har höga akademiska krav på henne. Hon går i engelska skolan och bör ha MVG i alla ämnen med hennes kapacitet och vårt stöd, säger hon och fortsätter:

– Jag är ett stort och viktigt stöd för henne och vi gör alla läxor tillsammans. När hon växer upp vill jag att hon ska utbilda sig på ett universitet i England och jobba som modell internationellt. När hon blir äldre och träffar en man ska hon försörja sig som till exempel läkare. 

FAKTA

Namn: Jelena Leppänen.

Ålder: 40.

Bor: Vallentuna, utanför Stockholm.

Familj: Maken Rolf och dottern Katja, 10.

Aktuell: Som "stagemum" till blivande barnmodellen Katja i TV3:s nya program "Mammor och minimodeller".

ARTIKELN HANDLAR OM