”De vuxna måste ta ansvar för sina barn”

Så blir du och bebisen alla kaféägares drömgäster

Foto: JOHAN SÖDERLUND
Ellinor Sigelfelt, 26, upplever att toleransen för småbarn har minskat sedan förbudsbråket.
RELATIONER

Småbarn är sällan kaféägares favoritgäster.

Men hur gör man då för att vara en god lattemamma eller -pappa?

Magdalena Ribbing lär ut vett och etikett för föräldrar på fik.

Magdalena Ribbing.

Jag erkänner. Jag är en av de där mödrarna som vissa kaféägare helst skulle vilja porta på livstid. Min son har kastat mjölkglas och tryckt i gång toalettlarm på restauranger och kaféer sedan han föddes.

Men nu har ju Diskrimineringsombudsmannen trots allt beslutat att barnfamiljer får lov att vistas på fik.

Så jag slänger fram en fredstrevare: Hur ska jag agera som förälder?

Håll koll själv

Magdalena Ribbing, vett- och etikettexpert, understryker ett ord: Ansvar.

– Jag kan verkligen sympatisera med småbarnsföräldrar. Jag tycker att det är bra att barn får följa med till en del offentliga lokaler. Men det är oerhört viktigt att de vuxna tar ansvar. Jag har själv vid flera tillfällen sett föräldrar prata med varandra eller i mobilen och låta andra gäster ha koll på barnen, säger hon.

Väljer med omsorg

Ellinor Sigelfelt, 26, är mamma till lilla My, 6 månader.

Dottern har ännu inte hunnit bli så stor att hon slänger mat på golvet och lägger sig på marken och vrålar, men hennes föräldrar är ändå noga med att välja fikaställe med omsorg. Barnvagnen måste få plats och har de möjlighet väljer de att gå efter lunchrusningen.

– Efter debatten om kaféet på Kungsholmen som ­ville förbjuda barn är man ju lite försiktig med vad man gör. Man vill ju inte störa någon. Om hon låter lite grann är det okej, men om hon börjar gråta går vi ut, förklarar Ellinor som tycker att toleransen för barn i allmänhet har minskat sedan barnförbudsbråket.

Folk blir irriterade om vagnen står det minsta i vägen på tunnelbanan eller bussen, menar hon. Men sambon Pär Windahl, 36, håller inte med.

– Nej, jag tycker att de flesta blir glada när vi kommer. Det handlar om ömsesidig respekt, säger han.

1 av 5

5 budord för föräldrars kafébesök

Magdalena-evangeliet:

Du skall icke...

1 LÅTA UTSPILLD MJÖLK LIGGA

– Då tar man en pappersservett och säger till personalen att ”det här tar jag hand om”. Jag tycker inte att man kan kräva all slags service av personalen. Om barnet brukar slafsa med maten, åk då hemifrån med ett mätt barn och ge den ett ritblock eller Ipad att pyssla med i stället.

2 LÄMNA ETT ­SKRIKANDE BARN PÅ GOLVET

– Då går man ut tills barnet lugnat sig. Visa att du tar hand om situationen. Låt inte barnet ligga på golvet och vråla.

3 PRESSA IN VAGNEN VID BORDET

– Många gånger är det trångt mellan borden. Då kan det bli ­irriterande när någon ska klämma in en barnvagn så att andra tvingas flytta ihop bord. Det är inte okej, tycker jag. Ställ barnvagnen i vestibulen – ­ofta finns det ett utrymme vid toaletterna – och låt barnet sitta i barnstol.

4 BYTA BLÖJA I VAGNEN

– Jag har sett föräldrar som bytt blöja i vagnen inne i restaurangen. Det är direkt otrevligt att sitta vid bordet bredvid när någon hivar upp en bajsblöja och lägger i en påse. En självklarhet som ändå behöver ­sägas: byt blöja vid eller på toaletten!

5 AMMA VID MATBORDET

– Ja, jag vet att det är naturligt och viktigt att kunna amma sina barn, absolut. Men jag tycker ändå att det är bra om man är lite diskret. Leta upp en avskild vrå, för såväl ditt som barnets bästa.