Barnfetma oroar var femte förälder

Elina, 34, ändrade hela familjens vanor

Foto: Robin Lorentz-Allard
Mår bättre Elina El-Shanti, 34, är nöjd med sina, treåriga dottern Michaelas och familjens nya hälsovanor. Bara att rensa bort de flesta kolhydratera och börja promenera mer har gett resultat.
RELATIONER

Var femte småbarnsför­älder är orolig för att deras barn ska bli överviktiga, ­visar en ny ­rapport.

Elina El-Shanti, 34, gjorde något åt oron - nu äter hela familjen­ ­hälsosamt.

Nya numret.

1 000 personer med barn i åldrarna 0-3 har till­frågats i undersökningen som ­publiceras i Vi föräldrar.

22 procent av dem var oroliga för att deras barn skulle bli överviktiga.

Elina El-Shanti, 34, från Hjulsta i Stockholms kommun har två barn som är 12 och 13 år gamla och ­båda överviktiga. När hon slutade amma sin treåriga dotter Michaela ”gick allt åt skogen” och även hon började bli knubbig. Då sa Elina stopp.

Familjen är sedan två år med i Early STOPP-studien vid Karolinska Sjukhuset. Med den vill forskarna se om man genom att ändra föräldrarnas matvanor kan undvika att barnet blir överviktigt.

Rensade kylen

- Vi började med att kolla igenom vårt kylskåp och förråd. Sedan slängde vi ut de flesta kolhydrater, ­säger ­Elina.

Nu äter hela ­familjen ­hälsosammare och även hon känner sig bättre.

- Vi promenerar mer nu. Vi går till nästa tunnelbane­station och så. Det är små grejer men något måste man göra, säger hon.

Ändra vanor tidigt

Claude Marcus är professor och överläkare på Rikscentrum för överviktiga barn på Huddinge universitetssjuk. Han tycker inte att man behöver vara orolig för att en bebis är knubbig - så länge man själv inte är det. Då är det viktigt att börja ändra vanorna tidigt.

Enligt flera experter har de senaste decenniernas ­ökning av barnfetma avtagit i Sverige. Men Claude Marcus ser fortfarande rum för förbättring.

- Att ändra vanorna tidigt är mycket enklare än att gå in och göra något i tonåren, säger han.

Så undviker du barnfetma

Experten Claude Marcus ger tre tunga tips

Claude Marcus.

Håll er i rörelse

- Ta varje chans att vara fysiskt aktiv med ditt barn. Dra inte barnen i en barnvagn längre än vad som är absolut nödvändigt utan låt barnet gå i sin egen takt så mycket som möjligt. Gå i trapporna med barnen även om det tar längre tid än hissen. Det kan man göra även med riktigt små barn.

Ha regelbundna matvanor

- Se till att äta regelbundet - i alla fall samma tid varje dag. Det är extra svårt på sommaren, men det är det viktigaste man kan göra från det att man slutat amma.

Kolla kalorierna

- Det låter självklart, men man måste försöka att inte äta sötsaker varje dag - välj nyttiga alternativ. På sommaren kanske man kan tänka på att inte välja gräddglass utan ta en isglass i stället. De innehåller färre kalorier. Att göra av sig kalorierna från en Magnumglass tar många timmar.