”I dag handlar allt om att prestera”

Mammorna tror att dagens barn känner större press

Foto: Jonas Herjeby
Desiree Utter och Sandra Wimark tror att det är svårare att växa upp i dag än när de själva var små. Från toppen: Hampus Homqvist, 1,5, Felix Holmqvist, 7, Filippa Holmqvist, 6, Desiree Utter, 36 (mamma till Filippa, Felix och Hampus), Sandra Wimark, 37 (mamma till Romeo), Romeo Altera, 13.
RELATIONER

Mammorna Sandra Wimark och Desiree Utter tror att dagens barn känner större press än de själva gjorde som små.

– Allt handlar om prestation och om att lyckas, säger Sandra.

Hon har läst pedagogik och jobbat med tv-program för barn i många år. Ändå behöver Sandra Wimark ofta plocka ner sonen Romeo på jorden igen. Hon säger det lite skämtsamt, för han är en bra unge, men det är tufft där ute.

Mycket som distraherar och stör.

– Jag brukar säga till Romeo att han är bra som han är och att han inte behöver vara bäst för att duga, men det är lätt att tappa bort sig som förälder. Barnen påverkas ju av alla krav runt omkring, och samhällets syn är ju att man ska vara bäst.

Pratar om solidaritet

Sandra tror att det är viktigare än någonsin att stå med båda fötterna på jorden som förälder - och att ständigt påminna barnen om värden som respekt, solidaritet och ödmjukhet.

– Jag har varit väldigt noga med att fånga upp min son när han vinglar i väg. Jag vill ge honom en trygg grund, jag vill att han ska kunna stanna i sig själv och inte känna att världen rämnar om han inte får högsta betyg. Han är cool och bra som han är.

Desiree håller med:

– Som förälder behöver man visa att man finns där, att man ser sina barn och lyssnar på dem. Men ibland är det lättare sagt än gjort. Livet är stressigt och tiden räcker inte alltid till.

”Klimatet är tuffare”

Hur tror ni att era barns liv ser ut jämfört med när ni var små?

– Det är tuffare klimat i skolorna, hårdare ord mot varandra. Dessutom växer de upp i ett prylsamhälle där många har mobiltelefoner redan som väldigt små, jag tror att det gör dem mindre kreativa, säger Desiree.

Sandra tillägger:

– Samhällsklimatet är betydligt tuffare. Jag har suttit på många föräldramöten där det pratas om ”eget ansvar” och betyg från det att barnen är väldigt små. Jag brukar gå hem till min son och säga att han inte ska bry sig så mycket och att det mesta löser sig ändå.