”Barnen fostras till egoister”

Författaren slår larm om den curlade generationen

RELATIONER

De kallas ofta bortskämda, curlade och självupptagna.

Men stämmer bilden av det egofixerade barnet?

– Dagens unga speglar bara den värld vi vuxna skapat åt dem, säger författaren Ana Udovic.

Foto: Linda Gren
Ana Udovic har skrivit boken ”Generation ego” om hur barnen uppfostras i vår narcissistiska kultur.

Forskning visar att den psykiska ohälsan bland barn ökar - samtidigt visar forskning också att unga i högre utsträckning än tidigare ser sig själva som förebilder. Elever markerar sina rättigheter gentemot lärare oftare än föregående generationer och moderna föräldrar uppmuntrar sina barn till att bli bättre än alla andra.

Tungt liv för unga

Resultatet av vårt curlande ser vi nu: dagens unga har blivit mer narcissistiska. Det menar journalisten och författaren Ana Udovic, som tycker att det svenska samhället experimenterat bort och svikit en hel generation. I boken ”Generation Ego - att fostras i en narcissistisk kultur” hävdar hon att samhällets övertro på jaget har gjort livet tungt för dagens unga.

– I dagens Sverige lär sig barn tidigt att bygga varumärken av sin egen person. Budskapet lyder ”satsa på sig själv och bli entreprenör”. Men ingen får lära sig att hantera motgångar, ingen får lära sig något om hur verkligheten ser ut.

Efter att ha gjort flera intervjuer med forskare, lärare, psykologer och unga, konstaterar Ana Udovic att svenska barn får betala ett högt pris när samhällets syn på individens förmåga är det enda som räknas.

– Barnen fostras till att bli egocentriska och får veta att de kan ”bli vad de vill”. Men utanför hemmets fyra väggar väntar stenhård konkurrens, arbetslöshet och utanförskap. Det är inte okej.

Ana Udovic menar att flexibiliteten, som skulle ge dagens ungdomar en uppsjö av möjligheter i stället blivit ännu en stressfaktor i deras liv.

Många val

– Flexibel arbetsmarknad, skolval, allt det där har förvandlats till ett krav. Man ska välja, välja och välja. Men den som väljer fel skola får skylla sig själv. Det här gör också att föräldraskapet blir ängsligt och nervöst. Alla vill ju ge sina barn det allra bästa. Men vad är egentligen bäst?

Ana Udovic tycker att det är hög tid att dra i nödbromsen.

– Vi behöver sakta ner tempot, träna våra barn på hur man hanterar motgångar, och vi behöver vara i deras process. Vi kan inte fortsätta tuta i ungarna att de är oövervinnerliga, verkligheten ser inte ut så. Och den största och viktigaste utmaningen är att vi måste börja fundera över vilken typ av samhälle vi vill ha. Barnen speglar ju bara den värld vi skapat åt dem.