Emily är gravid – och fick jobb direkt

”Alla var jättepositiva”

MIN EKONOMI

Många gravida fruktar att ge sig ut på jobbmarknaden. Men för Emily Hofman blev det en god erfarenhet; hon fick jobb nästan omgående.

– Alla var bara jättepositiva och engagerade i min graviditet, säger hon.

Foto: Björn Wanhatalo
Emily Hofman, 20, var i våras öppen med att hon väntade barn - men fick jobb ändå.

Emily Hofman, 20, var arbetslös i början av sin graviditet. Hon bestämde sig för att söka jobb där hon hade erfarenhet, inom vård och omsorg.

– Jag berättade glatt i mitt personliga brev att jag och min sambo väntar tillökning i november och fick ändå komma på intervju nästan omgående, berättar hon.

Under intervjun, som ägde rum när Emily var i fjärde månaden, frågade arbetsledarna om hon trodde att hon skulle klara av att vara med och utföra lyft.

– I övrigt var de bara positiva.

Fick speciell runda

Emily fick jobbet, ett vikariat inom hemtjänsten som skulle löpa över sommaren med möjlighet till förlängning.

– Alla kollegor tyckte att det var jättekul att jag var gravid och de var stöttande när det var lite kämpigt. De andra hade körkort, jag var den enda som cyklade. Jag fick en speciell runda som jag kunde cykla utan att det blev för jobbigt

Till hösten fick hon en förfrågan om hon ville fortsätta som vikarie vid behov.

– På grund av det där med cyklingen kände jag att det var lämpligare att tacka nej och börja plugga på komvux i slutet av graviditeten. Istället är jag välkommen tillbaka nästa sommar.

Var öppen

Att hon valde att berätta om sin graviditet redan i sin ansökan var en självklarhet.

– Det syntes ju redan och jag ville vara öppen.

Emily har hört om andra som har negativa erfarenheter av att söka jobb som gravida och är lite förvånad över att det gick så lätt.

– Fast det kanske skulle varit annorlunda om jag hade sökt en fast tjänst, nu var det ju fråga om ett vikariat, säger hon.