”Barnafödslar är det häftigaste som finns”

Linda, 35, skolade om sig till barnmorska

Foto: PRIVAT
När hon ser förlossningar på tv börjar hon ofta gråta av glädje, men på jobbet håller sig Linda Petersson stenhårt fokuserad. Här är hon med barnen Emma och Ebbe.
MIN EKONOMI

Hon var trött på att sälja kläder som ingen behövde. Men när Linda Petersson, 35, blev gravid fann hon meningen med livet.

–?Jag har inte ångrat en sekund att jag blev barnmorska, säger hon.

Klockan är strax före tre på eftermiddagen och Linda Petersson från Huskvarna har just stigit upp. Natten har varit lugn på förlossningsavdelningen på Jönköpings lasarett och under sitt skift har hon bara hjälpt ett barn att komma till världen. Men det räcker.

–?Första skriket är roligast. Och det är så häftigt att se vilken urkraft vi kvinnor har i oss, säger Linda.

Hon älskar sitt jobb. Men så var det inte för sju år sedan. Då arbetade hon i klädbutik och jobbet kändes tomt och innehållslöst.

–?Det var samma sak varje dag. Jag sålde kläder som folk egentligen inte behövde.

I ett år hade Linda varit sugen på att bli mamma när hon och sambon Niklas blev med barn. Under graviditeten hände något med Linda. I samma takt som magen växte blev hon säkrare på att det var dags att byta bana.

–?Jag kände att graviditeter är ursprunget till allt och att barnafödslar måste vara det häftigaste som finns. Det kändes så klockrent när jag tänkte på det, det var ju barnmorska jag skulle bli.

Häpna släktingar

Släkt och vänner blev milt sagt förvånande. Linda hade aldrig bytt en blöja i sitt liv, aldrig lekt doktor eller intresserat sig för vården.

Så, i juli 1999, föddes lilla Emma.

–?Det var en fruktansvärd förlossning med höga fosterljud och sugklocka. Men jag var säker, jag ville utbilda mig till barnmorska.

Många års plugg

Lindas långa resa började. Hon läste in naturvetenskap på Komvux, kom in på sjuksköterskeutbildningen och pluggade hårt. Sista etappen var ett och ett halvt års vidareutbildning för att bli barnmorska. Hon pendlade mellan hemmet i Huskvarna och praktiken på förlossningarna i Eksjö och Borås. Mitt i alltihop föddes hennes andra barn Ebbe.

–?Ibland var det tungt och stressigt att ha två barn och gå en tuff utbildning. Men jag är så stolt och glad att jag klarade det. Det var värt allt, säger hon.

I nästan två år har hon nu jobbat med vad hon tycker är världens bästa jobb.

Hon har förlöst ungefär 200 barn och dagligen övertygar hon kvinnorna om att styrkan att föda finns rotad i dem och att smärtan inte är farlig.

Ständigt imponeras hon av kvinnornas styrka och viljekraft och hon tror att barnmorskejobbet förändrat henne.

–?Jag är mer ödmjuk inför livet nu. Att få vara med när två vuxna människor blir en familj – det är kaxigt. Man blir en del av något som är så mycket större.

FAKTA

”Allt är bra utom lönen”

Yrke:

Då: Butiksbiträde.

Nu: Barnmorska.

Lön:

Då: Cirka 23 000 kronor.

Nu: Samma. Det enda dåliga med yrket är lönen.

Arbetstider:

Då: 9–18

Nu: Skiftjobb, natt, kvällar och dagar. Det funkar jättebra.

Så reagerar folk på fester när jag berättar vad jag gör:

Då: Ingenting.

Nu: Alla berättar om sina förlossningar. Det är oftast kul.

Så uppfattar jag mig själv:

Då: Jag jobbade för att tjäna pengar.

Nu: Stolt och glad.

Första känslan när jag vaknar:

Då: Jag trivdes inte.

Nu: Jag mår bra när jag är på jobbet.