En kollega till syster

Möt syskonen som jobbar tillsammans

Foto: Magnis Liam Karlsson
Modesystrar Från vänster Jennifer, Sofie och infälld Pernilla Elvestedt.
MIN EKONOMI

Jennifer, Sofie och Pernilla Elvestedt: ”Vi är usla på att hålla isär jobb och privatliv”

De har kallats tre systrar på väg mot toppen. Redan när det svenska klädmärket Minimarket vann pris som ”årets nykomlingar” på Elle-galan 2006 spåddes systertrion en stjärnkantad framtid inom modevärlden - och nu finns de hajpade design­systrarna i länder som Japan, Australien och Frankrike.?

– Vi hade kunnat jobba med något annat än mode, men det visade sig att vi faktiskt var skarpare än vi från början visste om – så det var ju bara att satsa. Om vi inte hade gjort det här ihop skulle vi nog alla ha varit i andra branscher idag, säger Sofie Elvestedt.

Men att de faktiskt skulle jobba tillsammans var bara en slump. Sofie, som är äldre än tvillingsystrarna, hade öppnat en butik medan Pernilla och Jennifer fortfarande gick i skolan. Och efter att ha provat att jobba ihop i tre månader under Pernillas och Jennifers skolpraktik bestämde de sig för att försöka uppfylla sin gemensamma designerdröm.

Att dra igång ”projekt Minimarket” var lika med flera års jobb dygnet runt, men det innebar ju också att få mer tid för sin familj – på gott och ont.

– Ja, det blir ju en del prat om jobb även vid familjesammankomster. Vår pappa är aktivt involverad i firman och även mamma har stenkoll på vad som händer med Minimarket. Vi är rätt privata i jobbet, men rätt mycket på jobbet privat. Vi är med andra ord usla på att hålla isär jobb och privatliv, säger Sofie.?

Vilka är för- och nackdelarna med att jobba med sina systrar?

– Det bästa är att vi kan vara raka mot varandra. Vi har samma grundvärderingar i livet och vi vet att vi siktar mot samma mål. Det finns inga prestigehinder och dessutom har vi en extra portion omtanke om varandra. Ibland glömmer man dock bort att man också är kolleger. Det är lättare att snäsa av sin syster än en vanlig arbetskamrat. Det får man tänka på lite extra, säger Sofie.?

Är det lättare eller svårare att reda ut bråk när man jobbar med sina syskon?

– Lättare. Samtidigt blir vi ledsnare än när vi bråkar med någon som betyder mindre för oss. Om vi är osams måste vi lösa det på en gång, annars blir det sjukt svårt att sova, säger Sofie.

Nu siktar designsystrarna på den koreanska marknaden, funderar på att lansera en specialkollektion badkläder och har precis inlett ett stort samarbete med Topshop.

– Framtidsdrömmen är att Minimarket ska nå en så pass stor volym att vi själva får fokusera helt på designen. Mindre multitasking alltså. Vi tycker också det är viktigt med familj och ledig tid. Vi har inte tänkt jobba dygnet runt hela livet, utan siktar på att slita nu för att njuta sedan. Landet, stenhus i Italien, sköna resor och mycket tid med familjen, säger Sofie.

Tre tips: Ha tydliga mål

Dra upp tydliga riktlinjer mellan syskonen för att inte skapa osämja.

Bestäm redan innan vad som skulle hända om någon inte vill vara med längre.

Var tydliga med era mål för verksamheten och vem som ska ansvara för vad. Och kom alltid ihåg: det är aldrig värt att förlora en bra relation med en familjemedlem för jobbets skull.

Jennifer Elvestedt

Ålder: 24 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Pojkvän.

Yrke: Designer.

Sofie Elvestedt

Ålder: 31 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Sambo

Yrke: VD och designer

Pernilla Elvestedt

Ålder: 24 år.

Bor: Toulouse, Frankrike.

Familj: Singel.

Yrke: Design, produktion.

■ ■ Hur är det egentligen att jobba tillsammans med sin älskade syster?

Hur löser man bråk? Hur räddar man relationen från att drunkna i jobb?

■ ■Möt tre systerpar som vet.

Caroline Engvall