”Jag utvecklas hela tiden”

Magnus gick från polisyrket till IT-säkerhet

MIN EKONOMI

Magnus Widenstål trodde inte att hans erfarenheter som polis var värda något.

Men då misstog han sig.

Efter tio år som polis sadlade han om och jobbar nu med it-säkerhet.

Foto: Stefan Mattsson
”Folk har förtroende för mig”, säger ex-polisen Magnus Widenstål.

Magnus trivdes visserligen inom poliskåren. Men omständigheterna ville annorlunda. När frun ville flytta tillbaka till Norge fick Magnus Widenstål tänka om. Bli polis i Norge? Jobba som polis nära gränsen och pendla? Byta karriär helt och hållet?

Det blev det sistnämnda.

Mitt i krisen

Han började sitt nya jobb som konsult inom datasäkerhet i november i fjol. Det var mitt i finanskris och lågkonjunktur. Ändå tog han steget.

– Jag tänkte faktiskt inte på krisen. Som polis betyder ju konjunkturen inte så mycket. Företaget där jag jobbar nu har stabil ekonomi och expanderar, så jag var aldrig orolig.

Tidigare var han narkotikaspanare

Tidigare jobbade han bland annat som narkotikaspanare. Det gav många positiva kickar. Ändå skulle han ha bytt karriär tidigare, om han vetat vad han vet i dag.

– Jag träffar kunder och lär dem ­säkerhetstänkande. Det är härligt att jobba med människor och jag utvecklas ­hela tiden. Folk har förtroende för mig. Det har kanske med polisåren att göra.

Hans kompisar skrattade faktiskt när han berättade att han skulle jobba med it, eftersom hans datakunskaper inte var så bra. Men säkerhet kan han och sedan jobbstarten har han fått lära sig mycket nytt.

– Jag tror att många fler inom polisen skulle prova nya jobb om de visste att deras kunskaper är högt värderade inom andra områden också, säger han.

”Man gifter sig med jobbet”

Familjen bor fortfarande i Sverige men om det blir flytt finns nya företaget också på norsk mark. Skulle han inte trivas kan han dessutom gå tillbaka.

–?Jag slutade på rätt sätt. Andra som slutar har antingen gjort något olagligt eller går i pension. Man gifter sig med jobbet.

FAKTA

Magnus Widenstål

Ålder: 38 år.

Yrke då: Polis.

Yrke nu: It-säkerhetskonsult.

Familj: Fru och två barn.

Bor: Villa i Huddinge.

Hobby: Fotografering.

Svårast med karriärbytet? Att släppa tryggheten i att vara polis. Man vet vad man har, men inte vad man får.

Lättast med karriärbytet? Det har varit mycket upp- och ner. Jag saknar mina gamla kolleger men trivs med det nya jobbet och vill fortsätta utvecklas.

När landets ekonomi är i botten är många rädda för att förlora jobbet.

Men kanske är det nu du ska uppfylla dina drömmar och byta karriär?

Vi har träffat tre personer som vågat ta steget.

Anna Björne

ARTIKELN HANDLAR OM