Deras uppdrag: stöka till din fest

Terri testar en kväll med nya Störningsjouren

1 av 3 | Foto: Jocke Berglund
partyproffs ”Vissa tror att vi är något studentspex, men vi är proffsiga och driver med fördomar”, säger Rebecca Westholm (näst längst till höger).
MIN EKONOMI

Det finns den välkända, tråkiga Störningsjouren som säger åt dig att sänka volymen.

Nu har vi även Störningsjouren, som får dig att höja den.

Terri Herrera Eriksson hängde med den roliga Störningsjouren på partyuppdrag.

Blev festen till ett småtrist mingel där folk pratade bolån och jobbprojekt? Ring Störningsjouren! Det här är gänget som ligger långt ifrån mood managers som har koll på VIP-gästerna. Störningsjourens uppdrag är att stöka till och se till att tillställningen övergår i det mest skruvade party du har varit på.

Uppdraget är att liva upp en födelsedagsfest genom att sköta baren, dj:a, mingla och hålla dansgolvet igång. Det hindrar inte att flera medarbetare från Störningsjouren dyker upp iklädda allt från löspolisonger till baddräkt.

– Vissa av oss syns och hörs mycket. Andra jobbar mer undercover, säger Elena Rosand.

Gruppen består av en kärna på runt tio personer och ytterligare 30 ”hang-arounds” som medverkar då och då.

– Det hela började med att en av oss var på en tråkig fest, blev desperat och började ringa runt till kompisar och kollegor: ”Kom och rädda festen!”, berättar Elena. Flera av oss ryckte ut och det slutade i brakkalas.

Störningsjouren var född och medlemmarna fick titlar som ”garderobsbrottarmästarinna”, ”hobbyaurafotograf” och ”mentor i störningskoreografi”. Ryktet om partygänget spreds snabbt – trots att deras enda marknadsföring är en Facebooksida.

Vid det här laget har de medverkat på några av sommarens största festivaler, en handfull företagsfester och ett 15-tal privata partyn.

De har arrangerat spankinghörnor, enmansrave och fylle-brazilian-wax. Arvodet växlar mellan ”lite mer” vid företagsgig till fri mat, dricka och bensinpengar.

– Risken med att ta för mycket betalt är att folk börjar beställa saker och får skyhöga förväntningar, säger Rebecca Westholm och tillägger:

– Vi är ju inga lekledare, utan mer spontana. Det galnaste vi har gjort är illegal oljebrottning i en källare i Bromma. Men ibland räcker det med att bryta isen genom att få folk att skratta. Vi vill visa att man får göra bort sig. Man kommer långt med gott humör, kaos, glitter och lite trakasserier.

Själv får jag glittermakeup och en drink så snart jag kommer till festen. Ändå ser det mörkt ut. Festdeltagarna verkar vara mer sugna på att äta och trivselprata än att dansa på borden, så Störningsjouren ligger lågt med sina pom-poms och tutor.

– Man måste känna av festen, säger Rebecca Westholm. Det går inte att storma in och ta över.

Någon gång strax före midnatt lossnar det. Dansgolvet fylls och både barminglet och rökrutan utanför lokalen bubblar av roliga samtal. När jag går vid ett-snåret dansar höggravida Rebecca på scenen medan flera på dansgolvet övar på en gemensam Michael Jackson-koreografi. Uppdrag slutfört: festen blev lyckad.

FAKTA

Det här är nya Störningsjouren

”Störningsjouren är en klubb där medlemmarna gör allt för att just din fest ska bli ett riktigt brakkalas! Vi kommer och livar upp din fest genom att dansa så att grannarna klagar, slå kullerbyttor i soffan, släppa ut alla våra bästa lesbianer och smådjur i en pälsorgie, brottas på minimala ytor, klämma in fyra personer i ett skafferi och se till att det blir liv i luckan på ditt kalas. Störningsjouren fortsätter stolt att leverera: Oljebrottning, torrbrottning och all annan sorts brottning med för den delen. Fylle-brazilian-wax, skendräktiga superhjältekvinnor, lesbisk möhippa, jättebebiswrestling, Wolf of Darkness, rött respektive gult kort, jättetårta med bensprattel, osv ...” (Ur deras presentation på Facebook)