Fel jobb kan göra dig sjuk

Valde du fel yrke? Då riskerar du sämre hälsa

MIN EKONOMI

Har du fel jobb?

Du är inte ensam. Hälften av alla tillfälligt anställda och en fjärdedel av alla fastanställda tycker att de är på fel plats.

– För många handlar det om att de inte är med i gänget, att de har slutat utvecklas, säger Sara Göransson, doktor i psykologi.

Foto: colourbox

Många svenskar drömmer om att byta jobb. Enligt en doktorsavhandling i psykologi får det negativa konsekvenser för hälsan och välbefinnandet.

– För en del är nog lösningen att byta bransch, byta jobb. Men en bidragande orsak till att de vill det är att de inte är med i gänget, de får inte vara med och bestämma, de har slutat utvecklas på jobbet, säger Sara Göransson på Stockholms universitet.

Störst vantrivsel bland de som saknar fast jobb

Vantrivseln är störst – cirka 50 procent – bland dem som saknar fast jobb.

Men så många som 28 procent av de tillsvidareanställda tycker ändå att de hamnat fel.

– Betydligt fler skulle kunna tycka att de är på rätt plats. Det är små saker som kan vända det negativa; lite nya arbetsuppgifter och lite uppmuntran. Där faller ett stort ansvar på arbetsgivaren. Sen finns det de som behöver ta ett större steg, säger Sara Göransson.

Hennes avhandling bygger på ett slumpmässigt urval ur befolkningen och därför ingår alla yrkesgrupper. Tidigare studier har visat att vantrivseln är störst inom branscher som service, restaurang och konstruktion.

ARTIKELN HANDLAR OM